Суд скасував рішення АМКУ щодо примусового розподілу бізнесу Дмитра Фірташа

 

Господарський суд  міста Києва визнав недійсним рішення Антимонопольного комітету про розділення холдингової компанії Ostchem Дмитра Фірташа та накладення штрафу.

Про це у понеділок, 3 серпня, повідомила “Економічна правда” з посиланням на пресслужбу Group DF – фінансово-промислової групи, куди входить цей холдинг.

Суд задовольнив позовні вимоги компаній “Рівнеазот”, “Черкаський Азот” і “Сєверодонецьке об’єднання Азот”, що входять в азотний бізнес Group Дмитра Фірташа.

5 вересня 2019 року АМКУ ухвалив рішення про примусовий поділ активів азотної хімії Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа та оштрафував монополіста на 107 млн грн.

Тоді комітет визнав, що ПАТ “Азот”, ПрАТ “Сєвєродонецьке об’єднання Азот”, ПрАТ “Рівнеазот”, ТОВ “НФ Трейдінг Україна” займали домінуюче становище на ринку первинної реалізації мінеральних азотних добрив у 2014−2017 роках (чи була група монополістом в 2018 році АМКУ не вирішив) та зловживали цим становищем через продаж міндобрив за завищеною вартістю та створенням штучного дефіциту міндобрив на українському ринку 2017 року.

Нагадаємо, газового олігарха Дмитра Фірташа переслідують й слідчі Сполучених Штатів. Главу DF Group затримали в Австрії в березні 2014 року на запит США. Його випустили під заставу у 125 мільйонів євро, і відтоді він оскаржував свою екстрадицію в США.
25 червня 2019 року Верховний суд Австрії схвалив екстрадицію Фірташа до США. 16 липня міністр юстиції Австрії дав дозвіл на екстрадицію. Наразі Фірташ залишається в Австрії, доки суд ухвалить рішення щодо клопотання його адвокатів.
Американське слідство звинувачує Фірташа в дачі хабара розміром 18,5 мільйонів доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом. Олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.

Читайте також:
У Барселоні закрили “іспанську” справу проти Фірташа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна