Справа ШирЛану: суд обрав запобіжний захід підозрюваному експосадовцю ЗСУ

 

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду обрав запобіжний захід колишньому начальнику управління будівництва, реконструкції та капітального ремонту військових об’єктів Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних сил України у вигляді застави у розмірі 420,4 тис. грн у справі щодо розкрадань під час будівництва полігону Широкий Лан на Миколаївщині. 

Таке рішення суддя ухвалив на засіданні в понеділок, 3 серпня.

Зазначається, що правоохоронні органи повідомили про підозру трьом колишнім посадовцям Збройних сил України та двом представникам приватного товариства.

“За версією слідства, у 2017-2018 роках вказані особи організували прийом робіт та послуг з облаштування польового табору “Широкий лан” у селі Улянівка Миколаївської області. Роботи з облаштування польового табору фактично не були виконані, але кошти перерахували на рахунки компанії. Як наслідок, державі було завдано збитків на суму понад 37 млн гривень”, – йдеться в судовому пресрелізі.

На підозрюваного покладено такі процесуальні обов’язки:

  • прибувати за першою вимогою до детектива, прокурора, слідчого судді, суду;
  • не відлучатися із населеного пункту без дозволу;
  • повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну місця проживання та/або роботи;
  • утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт/паспорти для виїзду за кордон; носити електронний засіб контролю.

Строк дії ухвали – до 3 жовтня 2020 року включно.

Як інформувала “Новинарня“, досудовим розслідуванням встановлено, що у 2016 році між Міністерством оборони і генпідрядником було укладено договір на виконання робіт з будівництва табірного містечка на території полігону “Широкий Лан”. За умовами договору об’єкт мав бути повністю готовим та зданим в експлуатацію у 2018 році, однак частина будівельних робіт не була виконана.

Відповідальною за здійснення технічного нагляду особою було призначено військовослужбовця Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ, проте він не проконтролював відповідність обсягу виконаних робіт умовам договору. Як наслідок, компанія-будівельник отримала від Міноборони 37 млн грн за роботи, які фактично не виконані.

Провадження відкрито за ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені за попередньою змовою групою осіб); ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах); ч. 3 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби в умовах особливого періоду, крім воєнного стану) Кримінального кодексу.

Читайте також:
Розкрадання під час будівництва Широкого Лану: ДБР підготувало підозру чиновнику Міноборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна