ООС: окупанти двічі відкривали вогонь з гранатометів на обох напрямках

 

Станом на 12:30 вівторка, 4 серпня, окупаційні війська Російської Федерації, всупереч оголошеному перемир’ю, двічі порушили режим “тиші” на Донбасі.

Про це повідомив під час брифінгу речник Міноборони Максим Праута.

“Від початку поточної доби зі сторони ворога обліковано по одній провокації з використанням підствольних гранатометів на кожному з напрямків. Так, на Луганському напрямку після шостої години ранку один постріл пролунав поблизу Майорська. А на Донецькому – о пів на третю ночі противник здійснив один постріл в напрямку населеного пункту Піски”, – зазначив він.

Українські воїни у відповідь на ці провокації вогонь не відкривали, повністю контролюючи ситуацію.

“Водночас, суворо дотримуючись умов припинення вогню, Об’єднані сили готові адекватно діяти у разі виникнення загрози особовому складу наших підрозділів під час ворожого обстрілу, або загрози захоплення території”, – зазначив Праута.

Читайте також:
Вісім загиблих героїв липня: ІСТОРІЇ, ОБЛИЧЧЯ

Що мав на увазі Зеленський, коли коментував перемир’я та намір “зробити новий літак і всіх бомбить”

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) на відеоконференції досягнула домовленостей “стосовно додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню”.
Офіс президента України назвав ці домовленості “проривом”. Водночас опозиція виступила з еритикою такої демілітаризації.

“Всеосяжне, стійке та безстрокове перемир’я” почалося з 00:01 (за київським часом) 27 липня 2020 року, воно має виконуватися керівництвом Збройних сил України та керівництвом збройних формувань ОРДЛО “на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”.

Президент Володимир Зеленський закликав усіх лідерів країн “нормандського формату” зафіксувати цю угоду про припинення вогню.

“Перемир’я” має ширші обмеження, ніж попередні подібні “режими тиші” – заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, інженерне обладнання позицій, використання будь-яких видів літальних апаратів сторін; застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню тощо. Уперше для спостереження за дотриманням “режиму тиші” в підрозділи відряджені офіцери зі штабів із досвідом миротворчих операцій.

Водночас у бойових підрозділах спростовують інформацію про те, що їх нібито “роззброїли”, забрали кулемети, ПТРК тощо. Також спростовуються заяви про заборону вести вогонь у відповідь на важкі обстріли й ворожий наступ.

Уже в першу добу “перемир’я” ворог, за даними штабу ОС, вчинив три обстріли позицій Збройних сил України.

Читайте також:
“Раніше ми розуміли, що по шматочку відбиваємо у ворога свою землю, а зараз – ситуація хитка”, – комвідділення 24 омбр Степан Лисенко зі Світлодарки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.