У Туреччині парламент прийняв закон про посилення контролю за соцмережами

 

Турецький парламент ухвалив підтримуваний урядом закон, який регулює соціальні мережі. Критики заявляють, що він посилить цензуру.

Про це в середу, 29 липня, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

Правляча партія президента Реджепа Таїпа Ердогана, яка має більшість у парламенті з союзною націоналістичною партією, підтримала законопроєкт, адже вважає, що таке регулювання “необхідне для боротьби з кіберзлочинністю і захисту користувачів”.

Парламент почав обговорення нових правил 28 липня, а про його прийняття парламент оголосив сьогодні вранці.

Закон зобов’язує іноземні сайти соціальних мереж призначати турецьких представників для вирішення проблем влади щодо контенту та встановлює терміни видалення матеріалів.

Відповідно до нових правил, компанії можуть зіткнутися зі штрафами, блокуванням реклами або зменшенням спроможності відвідуваності сайту до 90%, що фактично блокує доступ.

Нове законодавство також вимагає від соціальних мереж зберігати дані користувача в Туреччині, спрощуючи доступ до такої інформації для прокурорів та інших органів влади.

Правозахисники водночас заявили, що закон дозволяє владі посилити онлайн-цензуру, і закликають технологічних гігантів, таких як Google, відмовитися від його виконання.

Читайте також:
“Графік прогулянок під час карантину”: російська цензура зачищає ЗМІ від пародії Галкіна на Путіна

У РФ із книги історика Харарі вилучили згадки про Путіна і анексію Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна