США розглядають надання ракет для катерів ВМС України

 

США працюють над зміцненням Військово-морського флоту України, майже знищеного після захоплення Росією Криму у 2014 році, на тлі того, як Москва зміцнює свої власні сили в регіоні шляхом військового нарощування.

Як інформує сайт CNN, такі дії Кремля вважають загрозою для всього південно-східного флангу НАТО.

Раніше США вже надали Україні два катери класу Island Берегової охорони США і нові патрульні катери Mark VI, які вважають “ідеальними, коли йдеться про роботу на мілководді Азовського моря”.

Офіційний представник міністерства оборони США зазначив CNN, що Київ перебуває в процесі придбання ще трьох катерів берегової охорони класу Island.

Також Пентагон нещодавно оголосив про плани надати Києву кілька патрульних катерів Mark VI, а Держдепартамент також недавно схвалив продаж Україні 16 додаткових патрульних катерів, шість з яких будуть оплачені за програмою допомоги США, інші будуть придбані коштом України.

У той час як патрульні катери озброєні дистанційно керованими гарматами, представники американського оборонного відомства повідомили, що “США активно розглядають можливість озброєння кораблів ще більшою вогневою потужністю, корабельними ракетами, здатними націлюватися на ворожі військові кораблі”.

“Ми зацікавлені в тому, щоб озброїти їх патрульні катери ракетами”, – сказав представник міністерства оборони США.

Ракети “не призначені для провокацій, вони просто призначені для оборони, щоб ці кораблі могли захистити себе в разі, якщо щось на кшталт інциденту в Керченській протоці повториться”, – сказав представник оборонного відомства.

Читайте також:
Два штаби, вісім країн, 20 кораблів: у Чорному морі завершилися військові навчання “Сі бриз-2020”. ФОТО

Голова правління “Українського мілітарного центру” Тарас Чмут зауважує, що з 2014 року Україна не має жодного протикорабельного комплексу на флоті.

“Техніка, що перебували на озброєнні 25-го та 85-го берегових ракетних дивізіонів лишилася в тимчасово окупованому Криму. Комплекс РК-360МЦ “Нептун” лише цього року, на сьомий рік війни, очікується на озброєнні. І лиш з наступного року може, що ще не факт, потрапить у війська”, – зазначає Чмут.

За його словами, із 2014 року Україна розбудовувала малий катерний флот (вісім МБАКів, три “Кентаври-ЛК”, п’ять “Айлендів” та в перспективі 16 Mark-VI) і “досить логічним рішенням було би посилення їх потенціалу за рахунок доозброєння легкими протикорабельними ракетами”.

США мають два види ракет, що можуть розміщуватися на таких малотоннажних носіях – ВGM-176B Griffin B (Block II) та оморячені версії легендарного Hellfire.

“Обидві ракети (комплекси) мають невеликі дальності стрільби (до 20 км) та бойову частину. Вони не призначені для боротьби з такими крупними кораблями, як то корвет чи фрегат. Втім, можуть ефективно виводити зі строю чи знищувати малі катери як то “Раптори”, “Грачонки”, техніку Берегової охорони ФСБ чи допоміжні судна. Звичайно, при певній удачі та грамотній тактиці застосування, малі “москіти” становлять загрозу і для більших бойових кораблів”, – говорить Тарас Чмут.

Як він зазначає, виявити в морі малий катер та відбити його ракети може бути вкрай складно.

“А як показує досвід морських битв, не завжди треба топити корабель, щоби вивести його зі строю”, – наголошує Чмут і висловлює сподівання, що “Україна знайде в собі політичну волю отримати і багатоцільові Mark-VI і дооснастити їх легкими ПКРами”.

Читайте також:
США затвердили рішення надати України 16 патрульних катерів Mark VI

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна