Міжнародний військовий огляд за тиждень 20-26 липня

 

підготував: Максим Мірошниченко

Туреччина і Росія домовилися про припинення вогню в Лівії

Бійці, лояльні до визнаного ООН лівійського Уряду національної єдності, захищають територію Абу-Курейна на півдорозі між столицею Триполі та другим містом Лівії Бенгазі, проти сил, вірних Халіфі Хафтару. Фото: AFP

В середині тижня битва за Лівію перемістилася з пустелі поблизу міста Сирт у дипломатичну площину. У Римі представники Туреччини й Росії нібито погодили умови припинення вогню для Лівії.

Втім, турки, які підтримують сили столичного Уряду національної єдності, вважають, що стійкий мир можливий тільки тоді, коли бунтівний правитель східних районів країни маршал Халіфа Хафтар (його підтримують Росія, Єгипет, ОАЕ та частково Франція) відійде від влади.

Інші плани має Єгипет. Каїр пропонує створити в Лівії спеціальний президентський орган із представників обох ворогуючих сил. Крім, цього парламент Єгипту офіційно дозволив своїм збройним силам діяти у Лівії.

Туреччина заявила, що в жодному разі не визнає легітимність Хафтара. Більш того, спостерігачі фіксують нарощування сил Росією навколо стратегічно важливого міста Сирт на узбережжі Середземного моря.

Вірменія й Азербайджан не припиняють стрілянину.
Мирний процес зірвано

Вірменія (і з її боку невизнана “республіка Нагірного Карабаху”) та Азербайджан на кордоні ведуть перестрілки зі снайперських систем та стрілецького озброєння. Повідомляється про 260 обстрілів за минулий тиждень.

Загострення конфлікту між Єреваном та Баку сталося позаминулого тижня. За даними Єревана, з 12 по 16 липня в артилерійських боях загинули 5 вірменських військових та 39 осіб було поранено. Азербайджанська сторона до 16 липня повідомила про 13 вбитих та 4 поранених.

Обидві сторони звинувачують одна одну у намаганні прориву фронту. Загострення сталося не на межі з “Нагірно-карабахською республікою”, а на прямому азербайджано-вірменському кордоні.

Блискавка знищила два російські “Панцирі” в Ефіопії

“Панцир-С” в роботі. Фото: Defence-ua

Дві новітні російські зенітні системи “Панцир-С” у Ефіопії були знищені блискавкою. Системи знаходилися в районах з великою товщиною скельного грунту та замовлялися Ефіопією задля охорони будівництва своєї дамби на річці Блакитний Ніл.

Аддіс-Абеба продовжує будівництво найбільшої в Африці ГЕС, яка зможе зменшити об’єм вод у головній притоці Нілу та поставити під удар сільське господарство Судану і Єгипту. Будівництво ГЕС йде з 2014 року всупереч переговорам з Хартумом та Каїром за посередництва Африканського Союзу, європейських країн та США. Відтак задля вбереження від удару з неба ефіопи змушені його охороняти.

Росія тестує космічну зброю:
апарати можуть виводити з ладу супутники

Фото: Depositphotos

Днями британські та американські військові заявили про необхідність протидії Росії у космосі. За інформацією Космічного командування США, ще 15 липня Росія проводила випробовування нібито цивільного космічного апарату “Космос-2543”. Але цей апарат переслідував один з американських розвідувальних супутників.

Номінально “Космос-2543” призначений для огляду цивільних російських супутників. Повідомляється, це – не єдиний російський апарат, що може виконувати на орбіті Землі військові цілі.

Окрім США, протистоянням провокаціям РФ у космосі буде займатися і Британія. Міністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес у своїй статті вказав, що дії Москви та Пекіна на навколоземній орбіті змушують Лондон переглянути свою оборонну програму, в центрі якої стоятиме космічний простір.

Ізраїльтяни рознесли сирійську ППО біля Дамаска

Сирійські батареї ППО у роботі, січень 2019 року. Фото: AFP

Ізраїльські військові продовжують знищувати об’єкти сирійської та іранської протиповітряної оборони поблизу Дамаска. За інформацією ізраїльтян, внаслідок нової атаки загинуло 8 осіб, які гіпотетично були не сирійцями. Один із загиблих – терорист ліванського терористичного руху “Хезболла”. Список жертв нальоту може розширитись, бо багато бійців отримали поранення.

Напруга на ізраїльсько-сирійському кордоні зросла, є заяви “Хезболли” про помсту Ізраїлю. Окрім цього, конфлікт між цим терористичним угрупованням та Єрусалимом може розгорнутися і в Лівані, повітряний простір якого уже порушується літаками Ізраїлю.

В Лівані дуже міцні політичні позиції “Хезболли”, яка там має депутатів у парламенті. Ізраїль уже вводив війська у Ліван, щоб знищити осередки терористів.

Франція зазнає втрат проти ісламських бойовиків у Малі

24 липня у бойовій операції проти ісламських бойовиків у Малі загинув французький солдат. Смерть настала внаслідок вибуху невстановленого пристрою. Ця подія спонукала до скликання саміту західноафриканських країн, щоб спробувати врегулювати політичну кризу у Малі.

Міжетнічні та міжрелігійні конфлікти у Малі продовжуються із 2012 року. З 2014-го вони ще більш загострилися, коли ісламські бойовики стали контролювати північні райони країни. Існувала загроза поширення на Малі впливу ІДІЛ. Із 2014 року французькі війська ведуть у Малі операцію “Сервал” проти бойовиків. Військово-політична нестабільність розповсюджується на інші країни регіону Сахель. Зокрема, на Центральноафриканську Республіку, де діють російські приватні військові компанії. Франція уже розмістила в регіоні більше 5 тисяч своїх солдатів.

США затягують Індію у протистояння з Китаєм на морі

Американський авіаносець на навчаннях

В середині цього тижня в Індійському океані відбулися навчання кораблів військово-морських сил Індії та США. Зі сторони Америки в навчаннях брали участь авіаносець “Німіц”, два ракетні есмінці “Стерет” та “Ральф Джонсон”. З боку Індії – ескадрений міноносець “Рана”, фрегати “Саг’ядрі”, “Шивалік” і корвет “Каморта”. Військові відпрацювали розгортання сил та ударні операції.

Західні аналітики вже давно підкреслювали цінність Індії для США у протистоянні з Китаєм. Друга азіатська супердержава напряму конфліктує з КНР у Гімалаях і може дати асиметричну відповідь Піднебесній на морі. Адже поруч з Індією проходить стратегічно важливий для Китаю та слабо контрольований ним транспортний коридор у Європу та Африку. Цим коридором Пекін відправляє більшість своїх товарів у Старий Світ та транспортує додому африканську сировину.

Читайте також:
Операція “Бархан”: українець Дмитро Мартинюк загинув у лавах Французького легіону в Африці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна