70% заробітчан планують повернутися до Польщі, хоча більше половини вже знайшли роботу в Україні, – опитування

 

Кожен другий український працівник, який повернувся з Польщі через “коронавірусну кризу”, вже знайшов роботу на вітчизняному ринку праці.
Попри це, 70% заробітчан планують повернутися до Польщі.

Як повідомляє “Новинарня“, про це свідчить опитування, проведене міжнародною компанією з працевлаштування в Європі Отто Work Force серед 500 колишніх тимчасових працівників з України.

Через пандемію коронавірусу польський ринок праці втратив значну частину працівників з України. При цьому не всіх їх було звільнено.

Згідно з дослідженням, лише 39% українців поїхали з Польщі через те, що втратили роботу.

Ще 36% причиною повернення в Україну назвали невідомість щодо того, що їх чекає в Польщі надалі, 25% поїхали, бо в Україну поверталися знайомі, 18% респондентів повернулися через турботу про родину, 12% – через побоювання за своє здоров’я та 7% – через страх втратити в Польщі роботу.

 

За даними дослідження, кожен другий працівник (52%) після повернення в Україну знайшов роботу на вітчизняному ринку праці.

Ще 33% опитаних зазначили, що їм не вдалося влаштуватися на роботу в Україні, а 15% узагалі ще не шукали роботу в рідній країні.

Та попри все, загалом 70% працівників з України розглядають можливість повернення до Польщі найближчим часом: 51% однозначно планують повернутися, а ще 19% – “швидше за все, повернуться”.

Точно не збираються повертатися лише 9% опитаних, а “швидше, не планують” – 6%.

Ще 15% із відповіддю на це питання ще не визначилися.

Серед українців, що розглядають можливість повернення до Польщі, 43% хочуть приїхати впродовж найближчих місяців, 17% опитаних планують повернутися найближчими тижнями, а 14% — “якомога швидше”.

 

У зв’язку з пандемією COVID-19, іноземці, які в’їжджають у Польщу з-поза меж Європейського Союзу, зобов’язані відбути 14-денний карантин. І більшість працівників з України, які зараз приїжджають на роботу, ці два тижні змушені утримувати себе власним коштом. А потім, після початку роботи, до першої зарплати може минути ще місяць.

Але навіть незважаючи на це, 45% опитаних українців запевнили, що готові на двотижневу самоізоляцію після приїзду в Польщу.

Ще 28% респондентів сказали, що на карантин не наважаться, а 27% не ухвалили для себе рішення з цього питання.

“Варто зауважити, що частина українців, які працюють у нас за біометричними паспортами, можуть перебувати в Польщі всього три місяці. Для них два тижні карантину суттєво впливають на зниження потенційного заробітку в Польщі”, — коментує керуючий директор OTTO Work Force Томаш Дудек.

Він також зазначає, що значна частина українських заробітчан у Польщі працевлаштована на ринку тимчасової праці, на якому попит на персонал різко впав через “заморозку” економіки під час карантину. Тепер, коли компанії повертаються до нормального режиму роботи, знову виникла потреба в тимчасових працівниках.

“Тим не менш, місце українців займають працівники з Польщі, доступність яких тепер вища, ніж до пандемії, в результаті якої багато робочих місць були скорочені”, — додає Дудек.

Додамо, що станом на 24 липня право в’їзду на територію Республіки Польща громадяни України мають лише за певних умов (зокрема, наявність права на постійне або тимчасове проживання в РП або іншій державі Євросоюзу, Карти поляка тощо).

Українці, які їдуть працювати, можуть в’їхати до Польщі, якщо вони: мають право на виконання робіт на території Республіки Польща на тій самій основі, що й громадяни Польщі; мають дозвіл на працевлаштування або підтвердження наміру виконання сезонних робіт; мають підтвердження доручення на виконання робіт іноземцю на території РП; виконують роботу на території Республіки Польща або надають документи, з яких виникає, що виконання роботи розпочнеться відразу після перетину кордону.

Читайте також:
Польща оплатить працівникам з України тести на коронавірус, – посол

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.