Окупаційна влада Криму постановила знести храм ПЦУ в Євпаторії

 

Архієпископ Сімферопольський і Кримський Православної церкви України Климент отримав постанову від так званої “служби судових приставів Криму” про знесення храму ПЦУ в Євпаторії.

Про це повідомляє офіс уповноваженого з прав людини Верховної Ради 24 липня.

Знести культову будівлю потрібно в п’ятиденний термін, а в разі невиконання поставлених вимог стосовно Климента може бути відкрито кримінальне провадження за ст. 315 Кримінального кодексу РФ (невиконання вироку суду, рішення суду або іншого судового акта).

Рішення про знесення храму ухвалив підконтрольний РФ “суд” з огляду на нібито відсутність у Климента доказів законності використання земельної ділянки та будівлі релігійною громадою ПЦУ в Євпаторії.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини засуджує такі цинічні дії окупаційної влади, які мають на меті залякування парафіян Православної церкви України в анексованому Криму.

“Ще раз наголошуємо на тому що, територія Кримського півострова – це територія України, де діє Українське законодавство.
Вироки так званих судів у Криму та переслідування за релігійними переконаннями представників Православної церкви України є порушенням статті 9 Європейської Конвенції з прав людини, яка гарантує кожному право на свободу думки, совісті та релігії.
Росія не має права застосовувати своє законодавство відносно громадян України та їхнього майна у Криму. Женевською конвенцією заборонено застосування законів країни окупанта на окупованій території. Переслідування членів релігійних організацій у Криму є грубим порушенням міжнародного законодавства Російською Федерацією”, – зазначає пресслужба українського омбудсмана.

Раніше Православна церква України інформувала, що окупаційна адміністрація Євпаторії звернулася до “суду” з метою зобов’язати управління Кримської єпархії ПЦУ знести власними силами храм на честь Пречистого образу Божої Матері “Неопалима Купина” релігійної громади ПЦУ.
У ПЦУ наголошували, що подібні дії є грубим порушенням міжнародних зобов’язань РФ у сфері забезпечення прав людини, та просили міжнародну спільноту, демократичні країни й міжнародні організації, зокрема ООН і ОБСЄ, вжити невідкладних заходів, щоб спонукати РФ припинити грубе порушення права на свободу совісті в Криму, нагадує “Інтерфакс-Україна”.

Читайте також:
Переслідування архієпископа Климента в Криму: владику звільнили, але справу не закрили

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна