У Харкові розслідують смерть від інсульту пацієнта з COVID-19, якого відмовилися приймати неінфекційні лікарні

 

У Харківській облдержадміністрації створено комісію для розслідування причин смерті 39-річного чоловіка з коронавірусом, який помер в інфекційній лікарні від інсульту, бо інші, “профільні” медзаклади відмовилися його приймати через COVID-19.

Про це у п’ятницю, 24 липня, повідомила речниця Харківської ОДА Ксенія Ярікова виданню Kharkiv Today

За її словами, департамент охорони здоров’я обласної адміністрації створив клініко-експертну комісію для розслідування причин смерті пацієнта.

Як напередодні розповів у фейсбуці харків’янин Олександр Ружанський, чоловік хворів на COVID-19, і під час лікування в Харківській обласній інфекційній лікарні №22 в нього стався інсульт. Оскільки ця лікарня непрофільна для інсультів, пацієнта намагалися перевезти в іншу на “швидкій”, але інші медзаклади не приймали його через діагноз “коронавірусне захворювання” або через те, що він мешканець області, а не Харкова.

Зрештою чоловік впав у кому, після чого медики “швидкої” були змушені повернути його до інфекційної лікарні, де пацієнта поклали в реанімацію і під’єднали до апарата швидкої вентиляції легень. 23 липня хворий помер.

Водночас заступниця Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан у коментарі “Суспільному” заявила, що Міська клінічна лікарня №7 не прийняла пацієнта тому, що це не було узгоджено і суперечить наказам.

“Керівництво обласної інфекційної лікарні порушило елементарні правила переведення хворих з лікарні в лікарню. Якщо у них виникла підозра за якимсь іншим захворюванням, яке потребує переведення хворого до іншої лікарні, як мінімум, це узгоджується з тією лікарнею, до якої людину треба перевести”, — сказала Горбунова-Рубан.

“Не можна класти хворого у «швидку» і возити його по місту, не домовившись із лікувальними закладами або з якимось конкретним лікувальним закладом, який готовий був би його прийняти”, — наголосила чиновниця.

Як повідомила заступниця мера, 7-ма лікарня “не має права” приймати хворих із COVID-19.

“Це на рівні національного законодавства. Це практично багатопрофільна лікарня. Вони за наказом не мають права приймати таких людей”, — сказала Горбунова-Рубан.

За її словами, пацієнта лікар із 7-ї лікарні консультував пацієнта.

“Лікар дав йому всі необхідні призначення, і мова про переведення взагалі не йшла. тому що там форма інсульту така, яку навіть вдома можна лікувати. Принаймні такий діагноз був поставлений”, — додала заступниця міського голови.

Читайте також:
“Санжари-2”: у Харкові люди блокували диспансер, куди везуть хворих із коронавірусом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна