Діджиталізація нашої міфології: як “Чарівний світ.UA” допоможе перемогти у “війні сенсів”

автор: Олена Шарговська

Українські розробники, ілюстратори та митці об’єдналися, щоб створити проєкт “Чарівний світ.UA”. Через цей навчально-розважальний мобільний додаток будуть знайомити дітей та всіх охочих з українською міфологією.

Розробка додатку – перший етап проєкту. Плани надалі великі: створення платформи для дослідження й оцифрування української міфології, розробка айдентики міст і регіонів, популяризація української культури у світі.

Мобільний додаток розробляється за методологією едьютейнменту: користувач дізнаватиметься інформацію про персонажів української міфології та проходитиме інтерактивні квізи. Коли всі рівні буде пройдено – персонаж
“оживе”, тобто

за допомогою доповненої реальності анімована 3D-модель персонажа
з’явиться просто в кімнаті, поряд із гравцем.

Автор і керівник проекту, письменник та діджитал-продюсер Нік Лисицький розповідає, що наштовхнуло його на ідею популяризації української міфології сучасними методами. “Кожне успішне суспільство у світі, кожна сильна держава базується на певних сенсах. Ці сенси лежать в основі колективної свідомості, на них зростають нові покоління, їх використовують у конфліктах і експортують. Створюючи сенси, кожна країна прагне показати, що вона унікальна і особлива. Завдяки сенсам країни перетворюються на потужні держави, позицію й інтереси яких поважають у всьому світі”, – каже Лисицький.

Нік Лисицький

“Саме за допомогою сенсів ведуться сучасні війни ― не за території, а за свідомість людей, які на них живуть. Саме у площині сенсів точиться, не в останню чергу, російсько-українська війна: патерналістського імперського світогляду Росії та України як незалежної держави, чиї громадяни відповідальні за її розвиток”, – зазначає автор.

За його спостереженнями, США, Китай, Росія, Японія, Велика Британія та багато інших країн розвивають та успішно експортують свої сенси. А якою уявляють Україну за кордоном?! Країною корупції, військового конфлікту, футболістів і боксерів? Країною працьовитих людей, які їдуть по всьому світу в пошуках кращої долі? Країною на кордоні між Європою та Росією?

“Ми хочемо, щоб Україну сприймали сильною державою з давньою історією, яскравою культурою і глибинними сенсами, які пройшли через тисячоліття і сформували дивовижну багатогранну країну на перетині європейських та азіатських шляхів і культур”, – каже Нік Лисицький.

Відтак метою проєкту “Чарівний Світ.UA” він називає відтворення, візуалізацію та діджиталізацію української міфології та включення її в національний та глобальний культурний контекст.

Для першого етапу проєкту відібрали 20 персонажів української міфології з різних регіонів.

Дотримувались, каже автор проекту, наукової достовірності, гендерного, територіального та часового балансу – в мобільному додатку житимуть як древні, так і більш сучасні духи. Так, Донеччину представлятиме Шубін – міфічний дух, який селиться у вугільних шахтах і допомагає гірнякам не заблукати й уникнути завалів.

Крім Ніка Лисицького, над проєктом працюватимуть ілюстратори – призери фестивалів українських та міжнародних дизайнерських конкурсів.

Тексти створюватиме дитяча письменниця та поетеса Світлана Дідух-Романенко, а технічну частину ― мобільний додаток ― реалізують програмісти з понад 10-річним досвідом розробки веб-сайтів, мобільних додатків та платформ.

До команди проєкту також увійшов народний артист України Петро Мага ― поет, актор, продюсер, телеведучий, режисер, сценарист.

Наукові консультації з етнографії та фольклору надають співробітники Інституту народознавства НАН України.

У 2020 році проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Читайте також:
Гумор не принизливий, а якісний: у Києві презентували доповнене видання “Енеїди” Котляревського

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна