Прокуратура висунула підозру луцькому терористу за чотирма статтями

 

Максиму Кривошу, який напередодні в Луцьку весь день утримував заручників в автобусі, повідомлено підозру.

Про це в середу, 22 липня, повідомила пресслужба офісу генпрокурора.

“За процесуального керівництва прокуратури Волинської області слідчими управління СБУ в області повідомлено громадянину про підозру у вчиненні терористичного акту, захопленні та триманні осіб як заручників з погрозою знищення людей, посяганні на життя працівника правоохоронного органу, а також у незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч. 1 ст. 258, ч. 2 ст. 147, ст. 348, ч. 1 ст. 263 КК України)”, – сказано в повідомленні ОГП.

У прокуратурі нагадали, що в процесі перемовин підозрюваний кинув у бік правоохоронців гранату, посягаючи на їхні життя. Після затримання і нього вилучено цілий арсенал зброї та вибухівки: автомат АКС-74У, револьвер, ручні гранати наступальної дії РГД-5.

Вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Судове засідання з цього приводу має відбутися 23 липня.

Читайте також:
В СБУ розповіли, навіщо штурмували автобус після затримання луцького терориста

Як інформувала “Новинарня“, чоловік, який назвався “Максимом Плохим” (справжнє ім’я – Максим Кривош), уранці у вівторок, 21 липня, в центрі захопив рейсовий автобус Берестечко-Красилівка із заручниками. Він був озброєний, відкривав вогонь у бік правоохоронців.

Терорист з ознаками неадекватності, який заявляв, що виступає проти “системи”, висунув низку вимог: щоб олігархи розмістили відеозвернення про те, що є “терористами в закон”, щоб президент Зеленський поширив фільм у соцмережі “Земляни” 2005 року, апелював до судів, Вищої ради правосуддя, генпрокурора, глав церков тощо.

При цьому зловмисник заявляв, що вибухівка є не лише в автобусі, а й попередньо закладена “в інших місцях”, погрожував її підірвати дистанційно і вимагав розмови з журналістами. Зокрема, він говорив по телефону з Юрієм Бутусовим та представниками кількох телеканалів. Телефонні номери на вимогу терориста “роздобували” рідні утримуваних ним людей.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков прибув до Луцька для особистої координації дій підрозділів МВС в умовах надзвичайної події.

Терорист час від часу відкривав вогонь і поцілив у вікно Головного управління Нацполіції в Луцьку, де вже після того проводив нараду Аваков.
Також Кривош кілька разів вистрілив по безпілотнику, що використовували співробітники СБУ для спостередення. Потім він викинув із салону предмет, що вибухнув.

Згодом поліцейським вдалося передати упаковки води заручникам, які на той час понад десять годин перебували у захопленому автобусі.
Воду заніс заступник голови Нацполіції Євген Коваль. Терорист вистрілив поруч із ним.

Президент Володимир Зеленський виконав вимогу терориста і розмістив у фейсбуці заклик “дивитися фільм “Земляни” 2005 року.

Паралельно з цим Кривош відпустив з автобуса трьох заручників, серед яких дитина й вагітна жінка.

Після пів на десяту терорист вийшов з автобуса. До нього підійшли троє правоохоронців і затримали. Надалі з автобуса почали виводити заручників. Тобто штурму захопленого автобуса не було.
Через три хвилини під’їхав БТР, вибухнула світло-шумова граната, з БТРа зістрибнули екіпіровані спецназівці, однак це відбувалося вже після затримання Кривоша.

На брифінгу в Луцьку заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко, відповідальний за роботу з медіа, розповів, що заручників звільнили завдяки розмові із терористом президента Зеленського.

Міністр Аваков заявив, що в терориста були спільники, їх затримали (один із них у Харкові, в того чоловіка теж вилучили зброю під час обшуку).

Згодом Зеленський видалив із ФБ-сторінки відео про фільм “Земляни”.

Читайте також:
“Я захотів поговорити з ним, щоб уникнути жертв”:
Зеленський розповів про свою комунікацію з луцьким терористом

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна