У Чорногорії, яка раніше заявляла про повне “одужання” від коронавірусу, знову оголошено епідемію

 

У Чорногорії, яка 2 червня оголосила себе “чистою” від коронавірусу, знову оголошено епідемію COVID-19 та посилено протиепідемічні заходи на території всієї країни.

Таке рішення ухвалила Національна координаційна рада з інфекційних захворювань при уряді Чорногорії через різке зростання захворюваності з початку липня, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на RTCG.

Від середи, 22 липня, в країні задля запобігання подальшому поширенню коронавірусу запроваджено низку обмежувальних заходів. Водночас у деяких муніципалітетах, де ситуація із захворюваністю набагато краща, карантин навпаки, послаблюють.

Серед обов’язкових умов, запроваджених урядом на всій території країни – носіння масок як у приміщенні, так і на відкритому повітрі для всіх громадян віком від 7 років. Винятком є лише пляжі й національні парки, але за умови дотримання фізичної дистанції та інших заходів безпеки.

Зібрання людей на всій території держави обмежуються максимум 40 особами у відкритих громадських місцях і 20 особами в закритих, із зобов’язанням дотримуватися дистанції одне від одного не менше двох метрів.

Зазначається також, що “у зв’язку з надзвичайно високим епідеміологічним ризиком, створюваним певними групами населення, дію заходів, ухвалених 30 червня, було продовжено до 6 серпня”.

“Певні групи” – це відвідувачі дискотек, нічних клубів тощо. Тож ідеться про продовження заборони на роботу дискотек/барів і нічних клубів/барів, а також організацію весіль, випускних, днів народження та інших приватних урочистостей.

Дію заходів, ухвалених 7 липня, наразі продовжено до 30 липня – це означає заборону на проведення розважальних і музичних програм (концертів, живих виступів музикантів, ді-джеїв тощо) у закладах громадського харчування – ресторанах, кафе, їдальнях і навіть пляжних барах.

Раніше уряд також заборонив проведення всіх політичних і релігійних зборів у зв’язку зі збільшенням кількості інфікованих.

Як писала “Новинарня“, 2 червня в Чорногорії було офіційно оголошено про завершення епідемії коронавірусної хвороби, яка почалася в країні 23 березня. Таке рішення відповідні урядові органи ухвалили після того, як упродовж 28 днів (двох інкубаційних періодів COVID-19) у країні не було зафіксовано жодного нового випадку інфікування коронавірусом.

Проте 17 червня в Чорногорії було зафіксовано одразу сім нових випадків захворювання. Ймовірно, коронавірус завезли в країну вболівальники, які 10 червня з’їздили до Белграда (Сербія) на місцеве футбольне дербі між клубами “Партизан” і “Црвена Звезда. Попри рекомендації сербського уряду дотримуватися соціальної дистанції, на трибунах уболівальники, яких зібралося близько 16 тисяч, звісно ж, цього правила не дотримувалися.

Із десятьох чорногорських фанатів, присутніх на тому матчі, коронавірусну інфекцію діагностували в тих самих сімох.

За даними сайту Worldometers, станом на 21 липня в Чорногорії було діагностовано 1920 активних випадків COVID-19.

Найбільший спалах зараження зафіксували 14 липня, коли коронавірус виявили одразу в 539 нових інфікованих. В наступні дні ці цифри були значно меншими – 48-116 нових випадків за добу.

А загалом у країні з початку пандемії коронавірус діагностували у 2381 людини, з них 35 померли й 426 – одужали (включно з тими 316, які одужали ще під час першої “хвилі” епідемії, до червня).

Всього в Чорногорії мешкає близько 622 тисяч людей.

Нагадаємо, з 7 липня Чорногорія спростила в’їзд для мандрівників з України.

При цьому з 22 липня Чорногорія заборонила в’їзд автомобільним транспортом для мешканців деяких держав, зокрема й України.

В’їхати в країну на автомобілі громадяни України можуть лише за умови, що впродовж останніх 15 днів вони перебували в “безпечних” країнах із “жовтого” та “зеленого” списків, з якими можна ознайомитися на сайті уряду Чорногорії.

Українські туристи й надалі можуть прибувати в Чорногорію літаками, організованими туроператорами, і не зобов’язані надавати довідку про негативний тест на COVID-19.

Водночас за даними Міністерства охорони здоров’я України, Чорногорія наразі входить у “червоний” список країн, після повернення з яких обов’язковим є ПЛР-тест на коронавірус або 14-денна самоізоляція.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна