У парламенті Британії оприлюднили звіт щодо втручання РФ у політику країни

 

Розвідувальний комітет парламенту Великої Британії опублікував звіт щодо втручання Російської Федерації у політику країни.

Як інформує “Європейська правда” у вівторок, 21 липня, оприлюднення цього документа тривалий час відкладали.

Комітет зазначає, що Росія під керівництвом Володимира Путіна перетворилася з потенційного партнера у реальну загрозу, і численні спроби поліпшити клімат відносин між РФ і Заходом не мали істотного впливу.

“Видається, що Росія розглядає Британію як одну з основних західних цілей для своєї розвідки: хоча ми можемо і не відчувати такої загрози, як країни, що межують з РФ, за даними свідків ми перебуваємо одразу за США і НАТО у будь-якому списку пріоритетів. Насамперед, через тісні зв’язки Британії і США і той факт, що Британія розглядається як головний на Заході центр антиросійського лоббі” – йдеться у тексті звіту.

Документ охоплює різні аспекти російської загрози для Великої Британії – кіберпростір, дезінформація і вплив, російських експатів, а також оцінює, яким чином британські урядові структури реагували на загрози.

Водночас додатки до звіту залишилися неопубліковані, зважаючи на актуальний характер російської загрози.

У документі стверджується про гідні довіри докази спроб втручання Москви у референдум 2014 року про незалежність Шотландії, однак зазначається, що неможливо довести, що такі спроби були у 2016 році під час кампанії референдуму про вихід з ЄС.

При цьому в комітеті заявляють, що уряд був занадто повільний у визнанні існування загрози.

“Нам не була надана будь-яка пост-референдумна оцінка спроби втручання Росії. Ця ситуація різко контрастує з тим, як США повели себе після звинувачення у втручанні Росії в президентські вибори 2016 року, де оцінка розвідки була зроблена протягом двох місяців після голосування” – йдеться у звіті.

Зазначається, що ступінь російського впливу на Brexit “важко, якщо не неможливо” оцінити.

Читайте також:
Центр із кібербезпеки при РНБО виявив новий тип DDоS-атак

На думку комітету, уряд повинен “назвати і затаврувати” Російську Федерацію, коли буде встановлено, що вона стоїть за хакерськими атаками або іншими спробами кібератак.

Також у комітеті стверджують, що міністри повинні займатися дипломатією, аби гарантувати, що союзники зроблять те ж саме.

“Хоча Британія повинна мати свої власні оборонні та наступальні можливості, вона також повинна бути готова очолити міжнародні дії. Уряд повинен використовувати свої дипломатичні відносини для вироблення загального міжнародного підходу, коли мова заходить про шкідливу кіберактивність Росії” – йдеться у звіті.

Документ також згадує, що росіяни, які мають “дуже тісні зв’язки”з Володимиром Путіним,”добре інтегровані в британське ділове, політичне і соціальне життя” і висловлює стурбованість про їх можливий вплив на роботу парламенту.

Щодо впливу на вибори в звіті є висновок, що британська система голосування значно залишається здоровою, а розвідка була поінформована про спроби втручання.

Загалом уряд закликає уряд до негайних дій – потрібне нове законодавство, щоби дати розвідувальним службам інструменти, необхідні їм для боротьби з “цим дуже вправним противником”.

Як відомо, звіт щодо впливу Росії був готовий ще 2019 року, однак його публікація кілька разів відкладалося, зокрема, у зв’язку з позачерговими виборами у грудні 2018 року, що викликало критику на адресу уряду Бориса Джонсона.

Читайте також:
Британія запровадила додаткові персональні санкції проти РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна