Лідери ЄС узгодили довгостроковий бюджет і фонд відновлення після епідемії: чому ця угода історична

 

Лідери Євросоюзу дійшли згоди щодо нового довгострокового бюджету ЄС в обсязі 1,074 трлн євро та 750 млрд євро – для Фонду відновлення “Наступне покоління ЄС” для подолання наслідків коронавірусної епідемії.

Про це у вівторок, 21 липня, на ранковій пресконференції розповіли президент Європейської Ради Шарль Мішель та президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

До Фонду відновлення входять 390 мільярдів євро в грантах і 360 мільярдів – у кредитах. Таким чином, частка безповоротних грантів знизилася на 110 млрд порівняно з проєктом.

“Європа показала, що готова йти новими шляхами в особливій ситуації”, – прокоментувала канцлер Ангела Меркель.
Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що це “історичний день для Європи”.
Угода була сприйнята позитивно на фінансових ринках. Курс євро піднявся до найвищого рівня за чотири місяці.
У зв’язку з досягненням угоди Німеччина може похвалитися першим успіхом у своєму головуванні в ЄС, яке розпочалося в липні, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Ми провели 4 дні і ночі, 90 годин у переговорах і досягли успіху” – сказала зазначила президентка Єврокомісії.

“Сьогодні ми зробили історичний крок, яким ми всі будемо пишатися. Інший важливий крок ми все ще маємо зробити – перш за все, працювати зараз із Європейським Парламентом, щоб затвердити цю угоду. У нас багато роботи попереду, але ми зробили цей перший крок до відновлення”, – сказала Урсула фон дер Ляєн.

“Європа виявила солідарність та продемонструвала здатність до дій. Це наше спільне досягнення. Європа є сильною і єдиною”, – заявив голова Євроради Шарль Мішель.

За його словами, переговори були важкими в дуже тяжкі часи для всіх європейців, і згода, досягнута лідерами ЄС щодо бюджетних пропозицій, відповідає інтересам усіх громадян Європи та їхнім нинішнім потребам, для робочих місць, здоров’я та добробуту людей.

“Я вважаю, що ця угода буде оцінюватися як вирішальний момент на всьому шляху Європи. Але вона також дозволить нам іти у майбутнє. Де-факто, це вперше в європейській історії, коли наш бюджет буде чітко пов’язаний із нашими кліматичними цілями. Вперше, коли повага до верховенства права буде прямо пов’язана з бюджетними витратами. Вперше, коли ми спільно посилюємо наші економіки для протидії кризі”, – наголосив Шарль Мішель.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що Єврокомісія лише наприкінці квітня отримала мандат Європейської Ради для розробки пакету відновлення, і тепер, через два місяці, фонд “Наступне покоління ЄС” отримав підтримку Європейської Ради.

За її словами, це абсолютний рекорд в європейській історії для опрацювання нового бюджетного інструменту.

Фон дер Ляєн вказала, що загальний бюджетний пакет, який буде спрямований на відновлення європейської економіки, перевищує суму в 1,8 трильйона євро, або більше 5% ВНП всіх 27 країн ЄС.

“Європа має мужність та уяву, щоб думати за великим рахунком. Ми повністю розуміємо, що це історичний момент для Європи. Ми зараз перебуваємо в одній із найтяжчих криз у сфері економіки та охорони здоров’я, але, тим не менше,

Європа змогла зустріти цю кризу в найбільш ефективний спосіб.

Це відобразилося в європейському бюджеті, яких пов’яже солідарність із відповідальністю. Солідарність – тому що всі 27 країн підтримали фонд “Наступне покоління ЄС”. І відповідальність – тому що цей фонд не лише відкриває шлях виходу з кризи, але він є основою для розвитку сучасної та стійкої Європи”, – наголосила глава Єврокомісії.

Фон дер Ляєн окремо вказала, що новий бюджет спрямований на реалізацію цілей “Зеленої угоди”, на побудову цифрової економіки, стимулюватиме національні реформи в країнах-членах.

Водночас Урсула фон дер Ляєн відзначила, що досягнутий компроміс містить “важкі моменти”.

“У пошуку компромісу лідери зробили далекосяжні уточнення до нового пакету Багаторічної фінансової перспективи (MFF) та “Наступного покоління ЄС”, наприклад, у системі здоров’я, міграції, у зовнішніх діях та інвестиціях. Вони не прийняли інструмент підтримки ліквідності. Це гідно жалю, оскільки зменшує інноваційну складову бюджету, навіть за умови, що більше 50% усього бюджету будуть підтримувати сучасні політичні напрямки”, – сказала глава ЄК.

Фон дер Ляєн зауважила, що після сьогоднішньої домовленості Європа має великий шанс вийти сильнішою з цієї кризи, але велика робота все ще попереду, передає “Укрінформ“.

Як інформувала “Новинарня“, двома днями раніше лідери ЄС вимушено продовжили свій саміт, бо не змогли домовитися про “коронавірусну” допомогу. Суперечка виникла через пакет фінансової допомоги для найбільше вражених коронавірусом держав ЄС. Каменем спотикання стала сума, яку постраждалі країни отримають на безповоротній основі.
Початкова пропозиція передбачала розподілити субсидії й позики у співвідношенні 500 і 250 мільярдів євро відповідно. Однак таке співвідношення не влаштовувало групу ощадливих держав (Австрія, Нідерланди, Данія, Швеція), які були проти значної частки грантів у фонді.

Читайте також:
Литва винесе на саміт Євросоюзу спроби РФ переписати історію

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна