Міжнародний військовий огляд за тиждень 13-19 липня

 

 

 

підготував: Максим Мірошниченко

Китай та Індія домовилися про врегулювання конфлікту в Гімалаях

Спільне патрулювання військових Китаю та Індії на Новий рік, 2019. PTI Photo

Ядерні азіатські гіганти відійшли від протистояння у Східному Ладакху в Гімалаях. Про це 15 липня заявив представник МЗС КНР Хуа Чунін. За його словами, Китаю й Індії вдалося дійти згоди стосовно припинення силових дій у регіоні. Через деякий час прогрес у переговорах підтвердила й індійська сторона.

Пекін та Нью-Делі ще з часу війни 1962 року не можуть врегулювати територіальний спір у високогірних районах Східного Ладакху. 15 червня в сутичках у долині ріки Галун загинуло 20 індійських солдатів. КНР про свої жертви не повідомила.

Американці відстежували сигнали мобільних телефонів на російських військових об’єктах

Російський ядерний полігон в поселенні Ньонокса

Як повідомляє DW з посиланням на Wall Street Journal, група дослідників університету Міссісіпі відстежувала сигнали мобільних телефонів із російських військових об’єктів. Зокрема, як повідомляють журналісти, американці відслідкували інформацію наступного дня після вибуху на ядерному полігоні Ньонокса під Сєвєродвінськом у серпні 2019 року. Більш того, повідомляється, що проєкт фінансувався Пентагоном, а область спостереження сигналів зв’язку поширювалася на Східну Європу та зокрема урядові об’єкти Росії і Кремль.

Читайте також:
США вимагають від Росії розкрити інформацію про вибух в Архангельській області

У Лівії почалися сутички за Сирт. Європа погрожує санкціями

Поки процес врегулювання лівійського конфлікту став на паузу – там відбувається чергова ескалація. За повідомленнями “Аль-Джазіри”, 18 липня поблизу прифронтового міста Сирт спалахнули сутички між підрозділами армій Уряду національної єдності та військами маршала Хафтара.

Масштаби поки що невеликі – повідомляється, що хафтарівці відбили атаку автоколони з 200 машин на місце зберігання нафтової сировини.

Німечинна, Італія та Франція пригрозили санкціями щодо країн, які обходять міжнародну заборону продажу зброї в Лівію.

Нагадаємо, що лівійський уряд підтримає Туреччина, яка протистоїть військам Хафтара та його союзникам – Єгипту, Об’єднаних Арабських Еміратів та Росії.

Глава Пентагону привітав збільшення відрахувань для НАТО

Марк Еспер

Міністр оборони США Марк Еспер привітав той факт, що НАТО досягло значних успіхів у нарощуванні бюджету. Зокрема, чимало країн почали наближуватися до показників відрахувань у загальний бюджет Альянсу на рівні 2% національного ВВП. Такі дії, на думку керівника Пентагону, мають консолідувати країни НАТО та їхніх партнерів у стримуванні Росії.

Раніше збільшення видатків інших країн у бюджет НАТО вимагав президент Дональд Трамп, який навіть називав це умовою перебування Сполучених Штатів у блоці.

КНДР створює ракети, які мають подолати протиракетну оборону США

Запуск балістичної ракети в КНДР, травень 2017

Служба досліджень Конгресу США у своїй доповіді 14 липня заявила, що північнокорейський режим намагається створити ядерні ракети, які змогли б подолати системи балістичної ракетної оборони. На думку американських експертів, про це свідчать нещодавні ракетні випробовування Пхеньяна.

Дослідники доповіли парламентаріям, що останні три роки КНДР демонструє успіхи у своїй ракетній програмі. Зокрема, ракети малої та середньої дальності перейшли на тверде паливо та супутникові системи наведення. Експерти порекомендували виробити стратегію ядерного стримування Північної Кореї в регіоні.

Японія заявляє про китайські територіальні претензії

На засіданні уряду Японії 14 липня було оприлюднено заяву, в якій Токіо звинувачує Китай у намаганні змінити статус острівних територій у Східно- та Південно-Китайському морях. Зокрема у Східно-Китайському морі дві країни напряму конфліктують через статус островів Сенкаку, які зараз перебувають під фактичним контролем Токіо. Крім цього, на Сенкаку претендує також демократичний Тайвань.

Володіння та визнання суверенітету над цими островами дозволить Токіо “закрити” своєю зоною виключних економічних інтересів водні рубежі Східно-Китайського моря, а Пекіну та Тайбею – отримати володіння при виході із напівзакритого материком та Японією моря.

Посол КНР у Британії заперечив повідомлення про примусову стерилізацію уйгурського населення

Сіньцзян-Уйгурський автономний район Китаю – місце компактного проживання уйгурів та спеціальних китайських таборів із “перевиховання”

Посол КНР у Лондоні Лю Сяомінг у студіїї BBC заявив, що в Китаї немає програми стерилізації уйгурського населення регіону Сіньцзян, де компактно проживає мусульманський тюркомовний народ – уйгури.

Повідомлення про стерилізацію населення Сіньцзяну з’явилися минулого місяця.

Посол КНР повідомив, що, навпаки, населення уйгурського регіону зростає.

Китайському дипломату показали кадри з безпілотника, який зафіксував начебто один із концентраційних таборів у Сіньцзяні. На відео знято, як невстановлені правоохоронці шикують перед залізничними вагонами шеренги людей із зав’язаними очима. Коментуючи це відео, посол заявив, що він не знає, що відбувається на відео, але кожна країна світу перевозить людей, які відбувають покарання.

Російські хакери зламують інформацію про вакцину проти COVID-19

Спецслужби Британії, Канади та США повідомили про хакерські атаки на фармацевтичні та медичні центри дослідження та розробки вакцини проти коронавірусу. Спецслужбісти трьох країн підозрюють в атаках російські спецслужби. Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков поспішив спростувати ці повідомлення.

Читайте також:
У США російського хакера Нікуліна визнали винним у зломі 117 млн акаунтів із соцмереж

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна