Коронавірус і соцмережі: як антивакцинатори використовують пандемію для просування своїх ідей

 

Противники вакцинації (так звані “антивакси”) активно використовують пандемію COVID-19 для популяризації своїх ідей, скориставшись розгубленістю людей через багато запитань, які досі залишаються без однозначної відповіді через недостатню дослідженість нового коронавірусу.

Про це йдеться у звіті некомерційної організації “Центр із протидії цифровій ненависті”, про який пише сайт “Без брехні“.

Назва звіту – “Антивакс-індустрія: Як технологічні гіганти отримують вигоду від дезінформації щодо вакцинації“.

У дослідженні на 34 сторінках ідеться про те, що пандемією COVID-19 скористалися антивакцинаторські рухи, щоб наростити кількість своїх прихильників і збільшити аудиторію відповідних сайтів та акаунтів у соцмережах.

“Вакцини – одне з найбільш важливих, безпечних та ефективних медичних відкриттів в історії людства. Мало який із винаходів врятував таку величезну кількість життів.

Попри це, сьогодні, на тлі пандемії коронавірусу, позиції вакцинації послаблені, як ніколи раніше. І доклався до цього ще один винахід людської цивілізації – соціальні медіа, які підривають довіру до вакцинації через поширення дезінформації як від найнятих блогерів та ботів, так і від користувачів, які мають добрі наміри, але дезорієнтовані й обмануті”, – зазначається у звіті.

“Наше дослідження 409 англомовних облікових записів у соціальних медіа показує, що зараз у них 58 мільйонів підписників. Для 147 найбільших акаунтів із 49 мільйонами підписників ми підрахували, що з 2019 року вони набрали щонайменше 7,8 мільйона підписників, що дало приріст на 19%”, – пишуть автори звіту.

У свою добірку вони включили ті сторінки та групи, які належать впливовим діячам антивакцинаторського руху або поширювали фейкові повідомлення про вакцинацію 2020 року.

Як зазначається у звіті, найпомітнішою ця тенденція є у соцмережі Facebook:

“Спрямовані проти вакцинації групи та сторінки у фейсбуці, які увійшли в наше дослідження, налічують понад 31 мільйон підписників. Це більше половини підписників усіх облікових записів, які ми досліджували. Антивакцинаторські облікові записи мають також близько 17 мільйонів підписників на YouTube. Найменше послідовників у них у Twitter – 2 мільйони”.

Щодо Instagram, то в цій соціальній мережі включені в дослідження акаунти противників вакцинації мають близько 7 мільйонів підписників. Скажімо, один із найвідоміших у світі “антиваксів”, Роберт Френсіс Кеннеді-молодший (син сенатора Роберта Кеннеді й, відповідно, племінник його брата, убитого президента США Джона Кеннеді) для поширення своїх ідей активно використовує графічні меми, які добре працюють у форматі Instagram. Так він просував теорії змови про Білла Гейтса та про нібито зв’язок пандемії коронавірусу із запровадженням технології зв’язку 5G.

PR-кампанія Кеннеді виявилася вдалою – вже за кілька місяців у його інстаграму додалося 336 000 підписників.

Читайте також:
Чіп і Гейтс: як світ заполонили фейки про зловісного мільярдера і чому засновника Microsoft пов’язують з коронавірусом

Вакцинація БЦЖ впливає на рівень смертності від COVID-19, – дослідження

Дослідники зазначають, що зрештою в інстаграмі сторінки антивакцинаторів стали розкручуватися швидше, адже у фейсбуці їх почала обмежувати жорстка політика боротьби з фейками та дезінформацією, зокрема щодо коронавірусу.

Попри це, усі найбільші соцмережі непогано заробляють на антивакцинаторських рухах, які намагаються розкручувати свої ідеї шляхом платної реклами та продажів. За підрахунками авторів звіту, мережі Facebook та Instagram на двох можуть отримати від таких сторінок та користувачів близько 1 мільярда доларів річного доходу.

Тим часом опитування, проведене у США та Великій Британії на замовлення YouGov, свідчить, що відмова від вакцинації (зокрема й проти коронавірусу, коли буде винайдена вакцина) та використання соціальних мереж тісно пов’язані між собою.

Серед тих респондентів, хто для отримання інформації про COVID-19 більше використовує соціальні медіа, ніж традиційні засоби масової інформації, щеплення від коронавірусу після появи вакцини планують зробити 63% британців та 56% американців. У порівнянні: з прихильників традиційних ЗМІ вакцинуватися від COVID-19 планують 72% британців і 66% американців.

Інші дослідження підтверджують цю тенденцію.

При цьому левова частка фейків про коронавірус в усьому світі походить з Росії й початково поширюється та роздувається кремлівськими джерелами, зокрема з пулу пропагандистських каналів RT, Sputnik тощо.

Читайте також:
Від “секретних лабораторій” до “розпаду України”: як прокремлівські ЗМІ ширять фейки про коронавірус

Активісти вважають, що соцмережі програли боротьбу з фейками про COVID-19. Там не погоджуються

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна