Лідери ЄС вимушено продовжили свій саміт: не змогли домовитися про “коронавірусну” допомогу

 

Після двох днів напружених переговорів лідери Європейського Союзу не змогли домовитися про масштабний фонд для відновлення економік після втрат через пандемію коронавірусу, тому в суботу, 18 липня, продовжили саміт ще на день.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

“Переговори були гарячими”, – зізнався прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте. Італія, як відомо, одна з найбільше в Євросоюзі постраждала від “коронавірусної кризи”.

Суперечка виникла саме через пакет фінансової допомоги для найбільше вражених коронавірусом держав ЄС. Каменем спотикання стала сума, яку постраждалі країни отримають на безповоротній основі.

Із загального пакета в розмірі 750 мільярдів євро як безповоротні субсидії спершу планувалося виділити дві третини: 500 мільярдів євро.

Проте така щедрість викликала спротив з боку деяких держав.

“Європа перебуває під шантажем «ощадливих». Ми повинні зробити все можливе, щоб домовитися вже в неділю. Подальші затримки нікому не потрібні”, – наголосив Конте.

“Ощадливі” держави, які заблокували переговори – це заможні Нідерланди, Австрія, Данія і Швеція. Вони виступають за надання країнам із великою заборгованістю кредитів із поверненням, а не безкоштовних грантів. І, до того ж, наполягають на жорсткішому контролі за витратою цих коштів.

В суботу, яка мала стати останнім днем саміту, з’явилася було надія на те, що домовленості буде досягнуто, коли офіційний представник президента Європейської Ради Шарль Мішель запропонував переглянути загальний фінансовий пакет. Згідно з його новим планом, частка грантів у фонді відновлення має бути зменшена з 500 до 450 мільярдів євро, до того ж буде додана можливість екстрено загальмувати їх виплату.

Але надії на те, що цього буде достатньо, швидко згасли, коли Швеція почала наполягати на скороченні грантового пакета до 155 мільярдів євро.

Тим часом Угорщина і Польща виказують спротив спробам прив’язати виплати до дотримання стандартів правової держави окремими членами ЄС. Нідерланди й Австрія натомість вимагають прив’язати надання допомоги до проведення реформ у країнах, які постраждали від коронавірусу. Проти цього, своєю чергою, виступають Італія та Іспанія.

Увечері 18 липня, коли стало зрозуміло, що домовитися не вдасться, канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон залишилися в штаб-квартирі ЄС у Брюсселі для переговорів із табором “ощадливих”.

Планується, що саміт продовжиться о 12:00 за брюссельським часом (13:00 за Києвом).

Окрім “коронавірусного” фонду відновлення лідери ЄС мають узгодити також загальний бюджет Євросоюзу на 2021-27 роки обсягом понад 1 трильйон євро.

Читайте також:
Економіка Євросоюзу 2020 року знизиться на рекордні 7,5%, – прогноз ЄК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна