Дві спроби підняти з мілини танкер Delfi біля берега Одеси виявилися невдалими

 

Дві спроби підняти з мілини й поставити на кіль аварійний танкер Delfi біля узбережжя Одеси 18 липня виявилися безуспішними.

Про це повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції в Одеській області.

Операцію проводять фахівці компанії Smart Marine Concept.

“Зранку (18 липня) були проведені всі підготовчі роботи для початку евакуації судна Delfi. На жаль, дві перші спроби виявилися безуспішними через слабкі троси, один з яких обірвався”, – йдеться у повідомленні.

У Держекоінспекції уточнили, що в неділю, 19 липня, очікують на третю спробу підйому.

Інспектори Державної екологічної інспекції в Одеській області контролюють процес підняття танкера через ймовірність забруднення морської води в районі робіт з ліквідації наслідків морської аварії.

За словами голови Одеської облдержадміністрації Максима Куцого, фахівцям компанії Smart Marine Concept необхідно довести нахил танкера до 45 градусів, поставити його на кіль і потім прибрати з пляжу.

Представники судновласника кажуть, що після підняття танкера їм знадобиться два тижні, щоб відбуксирувати його на місце майбутньої дислокації.

Служба судно огороджено бонами для запобігання розливу нафтопродуктів. Рятувальники закріпили швартувальні й буксирувальні кінці. Працює водолазна група. Залучено три плавзасоби рятувальної служби та 12 співробітників. В районі робіт на пляжі чергує поліція і військовослужбовці Нацгвардії.

Як відомо, в листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси зазнав аварії танкер “Делфі” (Delfi) з трьома українцями на борту. Через шторм його віднесло в бік пляжу “Дельфін”. Водолази евакуювали трьох членів екіпажу. В результаті аварії танкера нафтопродуктами було забруднено узбережжя.
Також з’ясувалося, що в танкера були проблеми з судновими документами. Як одна з версій обговорювалася можливість його участі в незаконній дозаправці суден. Але Держприкордонслужба цей факт не підтвердила.
За версією слідства, танкер зазнав аварії через те, що капітан проігнорував попередження про шторм і відмовився від запропонованої допомоги, чим поставив під загрозу життя членів екіпажу і безпеку в акваторії Одеського морського порту.
Надалі судно почало дрейфувати і потрапило на мілину.
Від часу аварії було зафіксовано кілька витоків нафтопродуктів з аварійного танкера. Анонсовані терміни відбуксирування “Делфі” вже кілька разів зривалися.

Читайте також:
Аварія танкера в Одесі: вміст нафтопродуктів у морі перевищений у 157 разів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна