Швеція під час головування в ОБСЄ зосередиться на врегулюванні ситуації в Україні. Включно з Кримом

 

Швеція під час свого головування в ОБСЄ у 2021 році продовжить працювати над політичним врегулюванням ситуації на сході України на основі поваги до територіальної цілісності у межах міжнародно визнаних кордонів, що включають Крим та Севастополь.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Швеції Роберт Ридберг на засіданні Постійної ради ОБСЄ в четвер, 16 липня, повідомляє “Укрінформ”.

“Найбільш кричущим та недавнім викликом європейському порядку безпеки є те, що тут у Відні часто називають як “криза в та навколо України” або ж, скоріш, як це було описано під час Щорічної конференції з огляду питань безпеки в червні, “події стосовно України”. Головуючи, ми продовжуватимемо спиратися на зусилля наших попередників у пошуку стійкого політичного врегулювання ситуації (в Україні — Н.) відповідно до принципів та зобов’язань ОБСЄ. Це має бути на основі повної поваги до суверенітету, територіальної цілісності, єдності та незалежності України у межах її міжнародно визнаних кордонів, тобто, включаючи Крим та Севастополь”, — заявив він.

Водночас заступник глави МЗС Швеції вказав на важливе значення у цьому плані роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, Тристоронньої контактної групи та тісної співпраці “нормандським форматом”.

Крім того, Шведське головування докладатиме зусиль з врегулювання конфліктів у Грузії та Нагірному Карабасі, а також до процесу врегулювання у Придністров’ї.

“Здійснення внеску у врегулювання конфліктів у регіоні ОБСЄ буде серед пріоритетів нашого порядку денного”, — заявив Ридберг.

За його словами, для забезпечення стабільного та стійкого регіону Шведське головування буде тісно співпрацювати з польовими місіями ОБСЄ, які є “центральним інструментом, який робить ОБСЄ по-справжньому унікальною безпековою організацією, якою вона є”.

В економічному та екологічному вимірах ОБСЄ Швеція зосередиться на участі жінок в економіці, боротьбі з корупцією та зміцненні належного врядування, протидії екологічним викликам, а також створення умов для сталого зростання і розвитку в умовах виходу з пандемії COVID-19.

У людському вимірі увагу зосередять на праві на свободу вираження поглядів та свободі ЗМІ, а також на демократичних процесах та просуванні прав людини, основних свобод та демократії.

Зазначимо, що головування в ОБСЄ відбувається на ротаційній основі країнами-учасницями протягом року. У 2020 році головує Албанія, з 1 січня 2021 року функції головування перейме на себе Швеція.

Як інформувала “Новинарня“, Данія, Швеція та Швейцарія дають $14 млн. на покращення Донбасу

Читайте також:
Міністр оборони Швеції підтвердив готовність Стокгольма долучитися до миротворчої місії на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна