У порядку денному Ради на 16 липня немає “антимовного” законопроєкту Бужанського

доповнено

У порядку денному пленарного засідання Верховної Ради, що має відбутися в четвер, 16 липня, відсутній законопроєкт Максима Бужанського №2362 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти”, що повертає російськомовне навчання.

Про це свідчить документ на сайті парламенту.

Законопроєкт, відповідно до рішення погоджувальної ради, планували розглядати 16 липня.

Народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович закликав українців зібратися під ВР цього дня та виступити проти ухвалення законопроєкту.
Багато депутатів зі “Слуги народу” заявили, що не будуть підтримувати проєкт Бужанського. А мовний омбудсман Тарас Кремінь закликав зняти цей законопроєкт з розгляду.

ДОПОВНЕНО. Співголова фракції “Європейська солідарність” Ірина Геращенко повідомляє, що розгляд законопроєкту перенесено на п’ятницю, 17 липня. Та закликає все одно виходити на акцію під Радою.

“Слуги” трохи злякалися і переносять розгляд питання на п‘ятницю, але це не привід не зібратися завтра біля ВР. Зустрінемо разом 30-річчя Декларації про суверенітет, друзі. Це буде чудовий і важливий день. Нагадаємо їм, що Армія, Мова і Віра – це не гасла, це і є Україна”, – написала Геращенко у фейсбуці.

Нагадаємо, у грудні 2019 року проросійський нардеп від “Слуги народу” Максим Бужанський вніс до парламенту законопроєкт про скасування закону про державну мову.
Також він подав законопроєкт, який пропонує подовжити термін можливості здобуття освіти мовою національної меншини, яка не відноситься до країн ЄС, до 1 вересня 2023 року. Ідеться про спробу заблокувати перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року, що передбачено чинним законодавством.
Бужанський у своєму законопроекті пропонує також скасувати обов’язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою, а натомість хоче, щоб “перелік навчальних предметів, що вивчаються державною мовою, визначався освітньою програмою освітнього закладу з урахуванням особливостей мовного середовища”.

У березні Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики відкладав розгляд цього проєкту.

У липні погоджувальна рада винесла проєкт №2362 на розгляд сесійної зали, хоча профільний комітет його не підтримав.

Читайте також:
Княжицький в суді спростував, що “мовний” закон ухвалили з порушеннями

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна