У Білорусі затримали близько 200 учасників акцій протесту

 

У Мінську та інших містах Білорусі затримано близько двохсот учасників акцій протесту проти відмови у реєстрації кандидатами у президенти суперників Олександра Лукашенка.

Як зазначається, у списку затриманих у Мінську, складеному правозахисним центром “Весна”, значилося 173 прізвища. Про це у вівторок, 14 липня, повідомляє DW.

“У різних містах Білорусі пройшли затримання на акціях на підтримку ексбанкіра Віктора Бабарика і першого директора білоруського Парку високих технологій Валерія Цепкала, які не були зареєстровані кандидатами для участі у виборах президента”, – йдеться в повідомленні.

Журналісти, які передавали в соцмережах інформацію з місця подій, оприлюднили перелік зі 129 прізвищ. Крім того, в інших містах країни затримали ще кілька десятків людей.

Затримання проводилися в різних районах Мінська – не тільки в центрі, а й на околицях. Правозахисники й очевидці повідомили, що співробітники ОМОН і правоохоронці в цивільному часто застосовували грубу силу, били людей кийками, ногами та кулаками. За свідченням очевидців, “хапали просто біля дитячого майданчика” і “стягували прямо з велосипедів”.

“Серед затриманих було кілька співробітників засобів масової інформації, включаючи журналістів корпорації “Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода” (РВЄ/РС), “Єврорадіо”, а також оператора телекомпанії BBC. За інформацією “Весни”, на 23.00 за місцевим часом 14 липня вони були відпущені. Крім того, під вартою опинилися репортер білоруської щотижневої газети “Новы час”, а також журналістка польського супутникового телеканалу “Белсат”. Співробітники “Радіо Свободи” мали при собі посвідчення про акредитацію, видані МЗС Білорусі”, – інформує DW.

Крім того, повідомляється, що міліція була змушена перекрити низку вулиць в Мінську, після того як автомобілісти почали гальмувати і сигналити. Після 22:00 у столиці Білорусі були також закриті окремі станції метро, а на окремих ділянках проспекту Незалежності відключено освітлення.

Затримання проводилися і в інших містах Білорусі, включаючи Гомель, Брест, Солігорськ, Бобруйськ, Гродно.

Читайте також:
ЦВК Білорусі не допустила на вибори головного конкурента Лукашенка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна