Державний готель “Дніпро” продали з аукціону за 1,111 млрд грн

 

Готель “Дніпро” в центрі Києва, що належав Державному управлінню справами, продали на аукціоні за 1 млрд 111 млн 111 тисяч 222 гривні. Це майже в 14 разів більше від початкової ціни 81 млн грн.

Про це за результатами торгів 15 липня повідомила пресслужба Фонду держмайна.

В аукціоні, що відбувався через електронну систему “ProZorro.Продажі”, брали участь 29 підприємств та осіб.

Перемогла в торгах компанія ТОВ “Смартленд”.

Ця компанія не відома в широких колах і не має офісу, що відповідав би її мільярдній пропозиції.

За даними ЗМІ, ТОВ “Інвестиційна українська група” посіла друге місце, запропонувавши 1 млрд 11 млн 111 тис 111 грн 11 коп.

Зі слів голови Фонду держмайна Дмитра Сенниченка, приватизація готелю “Дніпро” має на меті також і повернення довіри суспільства до приватизації.

“Прозора приватизація готелю “Дніпро” довела, що часи закритих процесів минули. Влада реальними діями засвідчує, що вона відкрита до людей, до інвесторів”, – заявив Сенниченко.

“Інвестор збагатився прекрасним активом. А ми усі отримали підтвердження тому, що прозора і чесна приватизація – це new normal. Прозорість, що супроводжувала приватизацію готелю “Дніпро” з підготовчого етапу до безпосереднього проведення аукціону – це не просто стиль роботи чи винятковий випадок з одним конкретним активом. Це принцип державної приватизаційної політики, якого ми дотримуватимемося неухильно”, – зазначив голова ФДМ.

Водночас він зазначив, що після завершення аукціону переможець зобов’язаний пройти перевірку на добропорядність коштів, і лише після цього буде підписано договір, передає ТСН.

У Фонді держмайна зазначили, що для продажу готелю “Дніпро” Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), з метою забезпечення максимально прозорої приватизації державних активів, на прохання ФДМУ залучило через Програму USAID “Конкурентоспроможна економіка України” Baker McKenzie – до юридичного аудиту, DELTA Ukraine – до технічного аудиту, Cushman & Wakefield  – до підготовки техніко-економічного обґрунтування, а IDeals до розробки віртуальних кімнат даних.

“Всебічна оцінка об’єкта приватизації дає інвестору реальну картину, на основі чого інвестор пропонує конкурентну ціну, а держава отримує інвестиції”, – ідеться в повідомленні.

Президент Володимир Зеленський у фейсбуці привітав приватизацію готелю “Дніпро”, заявивши, що “велика приватизація стартувала”.

Очільник держави наголосив, що всі отримані гроші підуть до держбюджету.

“Завдяки продажу державного пакета акцій на відкритому аукціоні через електронну систему “ProZorro.Продажі” Україна отримала найкращу ціну за своє майно. Всі ці кошти будуть спрямовані до державного бюджету. Таким чином уже було проведено майже вісім тисяч аукціонів та продано майна, що належало державі, органам місцевої влади та Фонду гарантування вкладів, на загальну суму близько 2,7 млрд грн. Це ще один приклад того, як діджиталізація та відкритість приносять користь державі та долають корупцію”, – написав Зеленський у соцмережі.

“Переможцю торгів – новому власнику готелю “Дніпро” – бажаю, щоб ця чудова будівля в центрі Києва виправдала його інвестиції, принесла прибуток і стала справжньою окрасою нашої столиці та бажаною локацією для її гостей”, – додав Зеленський.

Президент також висловив сподівання, що найближчим часом відбудеться приватизація інших об’єктів, які належали ДУС.

Як відомо, Фонд держмайна України у лютому 2020 року повідомляв, що стартова ціна продажу готелю “Дніпро” складе 10 млн доларів (268 млн грн), але згодом знизив її.

Читайте також:
Уряд відправив на приватизацію єдиного виробника солі в Україні. Всього – 435 об’єктів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна