Рада виділила ₴2,3 млрд на погашення боргів “Південмашу”

 

Верховна Рада ухвалила за основу і в цілому проєкт закону №3697 про внесення змін до закону “Про державний бюджет України на 2020 рік” щодо додаткових заходів з фінансового оздоровлення “Виробничого об’єднання Південний машинобудівний завод ім. Макарова”.

Про це у вівторок, 14 липня, інформує “Еспресо”. За проєкт закону проголосували 324 народних депутати.

Закон передбачає додатково виділити з державного бюджету 2,32 млрд гривень Державному космічному агентству на поповнення статутного капіталу “Південмашу” для погашення заборгованості по виплаті зарплат, єдиного соціального внеску, окремих податків перед державою, а також погашення заборгованості перед державою за кредитом, залученим в 2004 у компанії Colvis Finance Limited (Великобританія) під державну гарантію.

Водночас для підприємства встановили розстрочку на десять років з погашення заборгованості перед державою з початком виплат із 2025 року.

Законопроєкт також пропонує списати борг “Південмашу” з відрахування частини чистого прибутку (доходу) до держбюджету за 2019 рік, а також штрафні санкції та пеню за прострочення погашення перед державою боргу перед британською Сolvis Finance Limited.

Зокрема, на погашення британського кредиту пропонується виділити 1,98 млн грн, на погашення боргу з виплати зарплат – 210 млн грн, боргу за ЄСВ – 90 млн грн, боргу з виплати у держбюджет частини чистого прибутку за 2019 рік – 35,65 млн грн, авансових платежів у бюджет – 6,41 млн грн.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, заборгованість по заробітній платі на підприємстві перевищила шість місяців і становить 157 млн грн, а з урахуванням платежів до бюджету та соціальних фондів – 244,6 млн грн.

Крім того, за рішенням суду з “Південмашу” стягнули податковий борг по ЄСВ в сумі 90 млн грн.

Читайте також:
“Південмаш” замовив у підприємства з РФ алюмінію на ₽110 млн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна