Всесвітня рада церков просить Ердогана повернути статус музею Святій Софії

 

Очільник Всесвітньої ради церков Іоанн Саук 11 липня написав листа президентові Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану з проханням переглянути рішення про позбавлення Айя-Софії статусу музею.

Про це інформує AP.

“Голова Всесвітньої ради церков звернувся до президента Туреччини, висловивши “смуток та занепокоєння” через рішення змінити статус знаменитої стамбульської Святої Софії з музею на мечеть”, – йдеться у повідомленні.

В.о. генерального секретаря ВРЦ Іоанн Саук наголосив, що як музей всесвітньої спадщини “Айя-Софія була місцем відкритості, зустрічей та натхнення для представників усіх націй”.

Саук також заявив, що статус музею був “потужним свідченням” прихильності Туреччини до секуляризації суспільного життя.

Він закликав Ердогана переглянути рішення в інтересах сприяння порозумінню, співпраці, аби уникнути відновлення старих розбіжностей та ворожнечі.

Як інформувала “Новинарня“, 10 липня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підписав указ, який перетворює собор Святої Софії у Стамбулі у мечеть.
Вселенський патріарх Варфоломій, духовний провідник православної християнської церкви виступив проти такого рішення.
Предстоятель Православної церкви України Епіфаній згодом висловив підтримку позиції Вселенського патріарха у питанні собору Святої Софії у Стамбулі.

Довідково
Собор був збудований у 532-537 роках за наказом візантійського імператора Юстиніана І. Айя-Софія був найбільшою церквою Християнського світу впродовж тисячоліття.

У 1204-1261 роках собор грецької православної церкви перетворили на католицький собор. Це сталося в часи Латинської імперії.

У 1453 році, після захоплення Константинополя Османською імперією, собор перетворили на мечеть. До будівлі додали чотири мінарети.

У 1934 році Айя-Софія стала музеєм. Зараз собор перебуває в переліку світової спадщини ЮНЕСКО.

Собор Святої Софії щороку відвідує мільйони туристів. За даними міської влади Стамбула, лише у 2019 році пам’ятку відвідали 3,7 мільйона туристів.

Читайте також:
У Стамбулі біля усипальниці Роксолани вилучили текст про її “російське” походження

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна