ЄСПЛ відмовив Україні в знятті недоторканності з колишнього нардепа Логвинського

 

Європейський суд з прав людини ухвалив безпрецедентне рішення, яким відмовив Україні у знятті недоторканності з Георгія Логвинського – народного депутата VIII скликання (“Народний фронт”) і чоловіка судді ЄСПЛ Ганни Юдківської.

Про це 8 липня повідомила “Європейська правда” з посиланням на пресслужбу ЄСПЛ.

Зазначається, що це перше рішення в історії Суду, коли він відмовив у знятті імунітету, яким за міжнародним правом захищені найближчі родичі суддів ЄСПЛ – як чинних, так і колишніх.

Водночас Суд заявив, що побачив у діях Національного антикорупційного бюро України порушення міжнародного права.

У рішенні, викладеному на двох сторінках, повідомляється, що 3 березня до ЄСПЛ офіційно звернулося НАБУ, попросивши з’ясувати, чи має Логвинський захист від кримінальних переслідувань, а якщо має – то зняти його. З НАБУ до Страсбурга передали дані кримінального провадження №52017000000000361.

Раніше повідомлялося, що в цьому провадженні НАБУ розслідує нібито шахрайську схему за якою держава у рамках мирової угоди заплатила відшкодування приватній компанії “Золотий мандарин”, що позивалася до України у ЄСПЛ.

Втім, у ЄСПЛ вирішили, що обставини цієї справи не варто аналізувати, бо й без них суд має підстави не довіряти НАБУ.

У рішенні зазначається, що Ганна Юдківська надала пояснення, чому вона проти зняття імунітету зі свого чоловіка. Також свої пояснення надав секретар ЄСПЛ, який ще до звернення НАБУ знав про кримінальне переслідування Логвинського.
Суть цих пояснень у рішенні Суду не розкривається. Водночас ЄСПЛ стверджує, що отримав достатньо даних про неприйнятні дії українських слідчих.

“Деякі слідчі заходи, проведені НАБУ – у тому числі приховане стеження – поширювалися на Логвинського із чітким наміром збирання доказів стосовно нього і проведення розслідування щодо нього”, – ідеться в рішенні ЄСПЛ.

Таким чином НАБУ порушило конвенцію про імунітети та привілеї Ради Європи, стороною якої є Україна.

Понад те, у ЄСПЛ вважають, що в НАБУ діяли з порушенням принципів неупередженого розслідування.

“Є свідчення того, що під час проведення розслідування НАБУ вдавалося до тиску на свідків”, – йдеться у документі.

На думку Суду, “зазначені дії НАБУ із пошуку свідчень проти Логвинського несумісні з його імунітетом… а також самі по собі суперечать суті імунітету та підривають цілісність процедури його зняття”.

Європейський суд з прав людини зазначає, що Україна “не продемонструвала достатніх гарантій (не)використання у кримінальному процесі доказів”, здобутих із порушенням міжнародного права.

На підставі цього суд залишив імунітет, що діє стосовно родини судді Юдківської та надається пожиттєво.

У Національному антикорупційному бюро України отримали рішення ЄСПЛ, але наполягають, що розслідування у справі “Золотого мандарина” буде продовжене.

“Європейський суд із прав людини не дозволив притягнути екснародного депутата, одного з контролерів компанії “Золотой мандарин ойл”, до кримінальної відповідальності за організацію корупційної схеми з заволодіння 54 млн грн” – йдеться у повідомленні.

В НАБУ визнають, що винесене у Страсбурзі рішення “фактично унеможливлює повідомлення про підозру”. “Водночас досудове розслідування стосовно решти шести учасників корупційної схеми, серед яких — колишній урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ, перший заступник міністра юстиції, бенефіціар приватної компанії та ще три особи, наближені до екснардепа, — триває. Всі ці учасники схеми, розслідуваної в межах кримінального провадження, отримали підозри”, – заявили в Бюро.

В НАБУ побічно визнали, що припустилися помилок, які були жорстко розкритиковані у рішенні ЄСПЛ та стали підставою для відмови Страсбурга у знятті імунітету з Георгія Логвинського.

“Ми уважно проаналізуємо рішення Європейського суду з прав людини і врахуємо його аргументи у роботі слідства”, – додали представники Бюро.

Читайте також:
НАБУ оприлюднило аудіозаписи з кабінету Холодницького

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна