Наєв: загрози російського вторгнення немає, але ЗСУ готуються до різних сценаріїв

 

Командувач Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв заявив, що нині немає безпосередньої загрози вторгнення військ Росії на територію України, зокрема, на Таврійському напрямку – з боку окупованого Криму.

Він сказав це в ефірі програми “Свобода слова” на ICTV увечері в понеділок, 6 липня.

“Військові загрози є потенційні – ті, які можуть за певних обставин стати реальними загрозами. А також є безпосередні загрози, які вже в найближчій перспективі, завтра-післязавтра, стануть повномасштабною агресією з боку Росії. Станом на сьогодні ЗСУ посилили всі види розвідки… Я, як командувач, а також керівництво Збройних сил України – це головнокомандувач ЗСУ, начальник Генштабу ЗСУ, міністр оборони України – ми щоденно отримуємо відомості про збройні сили РФ. На даний час безпосередньої загрози вторгнення на територію України з боку Російської Федерації не відмічено”, – сказав Наєв.

При цьому, за його словами, ЗСУ готуються до будь-яких можливих сценаріїв.

“Звісно, в Збройних силах України відпрацьовані плани реагування на всі військові загрози, у тому числі, і на Таврійському напрямку”, – сказав він.

Наєв додав, що ЗСУ проводять певний комплекс антитерористичних і протидиверсійних заходів.

Крім того, Наєв заявив, що командувач Військово-морських сил України, який заявив про можливе військове вторгнення Росії з Криму, “перебільшив та не має повної інформації”.

Як інформувала “Новинарня“, нещодавно командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв заявив, що в України немає даних про підготовку атаки Росії з півдня, однак військове керівництво посилило всі види розвідки, від якої щодня надходить інформація, а бойова служба переведена на посилений режим.

Голова правління “Українського мілітарного центру” Тарас Чмут розповів, що на півдні України вже готові сили, щоб стримувати атаки ворога і з моря, і з суші. Йдеться, зокрема, про бригаду морської піхоти, артилерійський полк, який озброєний “Гіацинтами”, “Ураганами” і “Градами”, а також бойові вертольоти, бомбардувальники і винищувачі.

Раніше президент американської Jamestown Foundation Глен Говард заявляв, що посушливе літо в Криму може спонукати Російську Федерацію перейти до активних дій у Херсонській області, щоб отримати контроль над Північно-Кримським каналом. Таке ж припущення висловлював і колишній глава уряду АР Крим, екснардеп Сергій Куніцин (нині – голова Консультативної ради у справах ветеранів війни).

На початку червня стало відомо, що на території Херсонської та Миколаївської областей військові та правоохоронці посилили охорону об’єктів критичної інфраструктури через загрозу можливого вторгнення російських військ.

Наприкінці червня військові звітували, що один із підрозділів морської піхоти відпрацював десантування посадковим способом на територію одного із важливих об’єктів у виключній морській економічній зоні України, та приступив до умовної його оборони.

За інформацією Головного управління розвідки МОУ, у військових навчаннях ЗС Росії “Кавказ-2020” у Південному військовому окрузі візьмуть участь близько 120 тисяч військових та близько чотирьох тисяч одиниць техніки. В ході показової фази навчання “не виключаються демонстраційні дії провокаційного характеру”.

Читайте також:
Україна вже посилила Кримський напрямок морпіхами, ДШВ і не тільки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна