Суд вперше скасував дозвіл на онлайн-трансляцію засідання у справі Майдану

 

Суддя Подільського районного суду Олена Павленко вперше в історії справ Майдану скасувала онлайн-трансляцію судового засідання у справі по обвинуваченню екс-командира 1-ї роти київського беркуту Михайла Добровольского.

Про прецедент, який стався під час засідання в понеділок, 6 липня, повідомили в Адвокатській дорадчій групі.

Зазначається, що клопотання подав захисник Михайла Добровольського адвокат Олександир Сітницький.

Аргументував це тим, що онлайн-трансляція судового процесу стала підставою для скасування вироків судів, тому що свідки можуть корегувати свої покази в зв’язку.

“Прокурор Гаркуша заперечив проти скасування онлай-трансляції. Це здивувало суддю і вона двічі перепитала, чи дійсно Олег Гаркуша – прокурор офісу Генерального прокурора, оскільки у всіх інших прокурорів ОГПУ начебто узгоджена інша позиція з цього приводу”, – йдеться в повідомленні Адвокатської дорадчої групи.

Представник потерпілих адвокат Євгенія Закревська заперечувала проти скасування трансляції, оскільки саме за клопотанням потерпілих три роки тому судом було дозволено здійснювати онлайн-трансляцію судового засідання.

Тепер підстав для онлайн-трансляції стало навіть більше, переконані адвокати, оскільки обмеження доступу до зали судового засідання потерпілих і вільних слухачів через карантин порушують принцип гласності і відкритості судового процесу.

“Мотивація суду: свідки і потерпілі у справі будуть дивитись трансляцію, готуватися, і корегувати свої покази, а наполягання представника потерпілих на онлайн-трансляції начебто підтверджує цю тезу. Це при тому, що в суді вже третій рік здійснюється дослідження письмових доказів зі швидкістю 20 хвилин в три місяці. Натомість сторона потерпілих наполягала на першочерговому допиті потерпілих і свідків по епізодах злочину”, – додають в Адвокатській дорадчій групі.

Інший аргумент суду – з трансляцією часто виникають технічні проблеми, що начебто уповільнює розгляд справи.

Читайте також:
Справи Майдану: ДБР провело три слідчі експерименти. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна