Секретар РНБО про поради їсти сало і часник від коронавірусу: “Я не жартував”

 

Формування громадської думки про те, нібито коронавірус не становить небезпеки й карантинні обмеження не потрібні, – це один із проявів інформаційної війни проти України.

Про це сказав секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов в інтерв’ю “Українській правді“, наголосивши на важливості дотримання протиепідемічних заходів.

“Дуже багато речей, які пов’язані з інформаційними потоками, що починають казати – «та ніякого COVID немає, та це все вигадки». Ми маємо розуміння, що крім того, що ми знаходимося у стані фізичної війни з Російською Федерацією, у нас є ще інформаційна загроза. І на цьому тлі інформаційна війна, крім фізичної війни, дуже й дуже потужна“, – наголосив Данілов.

Він зауважив, що спалахи коронавірусу часто зумовлені необережністю людей, які не дотримуються заходів безпеки.

“Дуже багато людей до цього часу не розуміють, наскільки це небезпечна хвороба. Сьогодні оці нічні клуби, усі оці Одеси і багато інших речей були прогнозовані через поведінку людей. Вони вважають, що вони в безпеці, що їх це не стосується і таке інше. Але це не так. Це така хвороба, яку ви не можете побачити, в цьому складність”, – підкреслив секретар РНБО.

Він також визнав, що знову оголосити суворий карантин було б непросто.

“Зараз вкрай складно вже оголошувати карантин, тому що ви можете одного разу його оголосити і йти певний період. Коли відбулося пом’якшення, ми зверталися до людей, Володимир Олександрович безпосередньо звертався – будьте обережні, використовуйте захисні маски, засоби дезінфекції, антисептики.

Не всі це розуміють. Але коли ви в суспільстві знаходитеся, ви не маєте права себе так вести. Має бути дистанція півтора-два метри, якщо ви в публічному місці – захисна маска. Це мають бути обов’язкові речі“, – наголосив Данілов.

На зауваження, що складно переконувати людей у доцільності обмежувальних заходів, коли потайки працюють ресторани “слуги народу” Тищенка, а сам президент п’є каву в кафе під час карантину в присутності головного санлікаря, секретар РНБО зауважив:

“Звичайно, сумно, що так відбулося. Я не думаю, що це було зроблено свідомо. І це, звичайно, була помилка, але вона була виправлена. Наклали штраф по 17 тисяч гривень на кожного. Президент сказав, що хоче сплатити гроші, бо має бути як усі. Але суди сказали, що президента не можна штрафувати…”

Данілов запевнив, що в офісі президента дуже жорстко дотримуються карантинних обмежень – “що стосується масок, дезінфекторів і таке інше”.

За словами секретаря РНБО, щоранку о 8:15 він відправляє президентові повідомлення зі статистикою про кількість інфікованих та померлих за попередню добу.

На запитання щодо прогнозів про подальше поширення коронавірусу в Україні Данілов відповів, що прогнози вираховує спеціальна програма, “штучний інтелект”.

“Головне, що ми змогли витримати. Ми зберегли нашу систему по забезпеченню в лікарнях безпосередньо щодо процесів лікування… Сьогодні у нас фахові лікарі вже навіть витягують тих хворих, яких ми не могли витягнути в березні, коли почалася пандемія. Зараз уже зовсім інша підготовка.
Але якщо люди будуть вважати, що це до них не буде мати відношення, повірте, постукається цей вірус і прийде. І це буде дуже небезпечно”.

Данілов зізнався, що “не хотів би лякати людей цифрами” щодо подальшого розвитку ситуації. І порадив населенню “привести свою поведінку в норму карантинного періоду”.

“Я нікому не раджу з цим жартувати“, – наголосив секретар Ради національної безпеки й оборони.

На зауваження, що сам Данілов також доклався до формування в народі недовіри щодо пандемічної загрози власними жартами в ефірі телеканалу “1+1” про “найкращі ліки від коронавірусу – цибулю, сало і часник”, секретар Радбезу “виправив” інтерв’юерку:

“Ні-ні, я не казав лікувати. Я казав для профілактики. Це інші речі…”.

І запевнив, що насправді й не думав жартувати.

“По-перше, я не жартував. Я можу сьогодні вам повторити: якщо ви будете використовувати фітонциди, які є і в часнику, і в цибулі, це дуже корисно. Бо всі віруси, вони бояться цього. Це по-перше. Це не жарт“.

Від “Новинарні“: на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я оманливиму твердженню  про те, нібито часник якось захищає від зараження новим коронавірусом, присвячено окреме спростування в розділі “Розвінчання міфів“.
“Часник – корисний для здоров’я продукт, який має певні антимікробні властивості. Попри це, під час поточного спалаху коронавірусної хвороби не отримано жодних підтверджень того, що споживання часнику може будь-яким чином захистити людину від зараження новим коронавірусом”, – зазначають у ВООЗ.

Як писала “Новинарня“, в інтерв’ю “УП” Олексій Данілов також розповів, що в РНБО ще з початку січня усвідомлювали загрозу поширення коронавірусної хвороби COVID-19 і поінформували про це президента Володимира Зеленського, який цілком серйозно сприйняв небезпеку.

Читайте також:
“РНБО розуміла велику загрозу коронавірусу ще в січні. Президент теж усе знав”, – Данілов

Ще наприкінці січня Данілов просив Кабмін обмежити експорт медичного обладнання. ДОКУМЕНТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна