“Потрібен результат”: Зеленський в Одесі зустрівся з ветеранами

 

Під час робочої поїздки до Одеської області в неділю, 5 липня, президент Володимир Зеленський поспілкувався з представниками ветеранських громадських організацій і закликав відповідні органи влади та профільні організації розв’язати їхні проблеми.

“Ми сьогодні вітали моряків [з днем ВМСУ], але я вітаю і наших атовців, «афганців», усіх ветеранів, які в будь-який час захищали нашу країну, захищають і будуть захищати”, – цитує Зеленського пресцентр офісу президента.

Зазначається, що, привітавши ветеранів, глава держави “наголосив на важливості повернення людей і територій”.

І, у свою чергу, вислухав прохання, поради та пропозиції.

Так, ветеран АТО Олександр Голопотелюк розповів президентові про те, що в Одесі досі немає меморіального пам’ятника або належного меморіалу ветеранам російсько-української війни, хоча вона триває вже сьомий рік.

Зеленський на це зазначив, що “увічнення пам’яті героїв дуже важливе” і закликав місцеву владу Одеси долучитися до розв’язання цього питання.

Голова “Одеської обласної спілки ветеранів інвалідів Афганістану” Афанасій Радукан порушив питання пільг на житлово-комунальні послуги для учасників бойових дій, доступу до лікування та реабілітації.

“Ви виконували свій обов’язок, захищали державу. Ви зараз просите. Я почуваюся приниженим. Довгі роки принижували ветеранів. У багатьох питаннях вас не почули, тому треба спілкуватися. Треба говорити в обличчя. Важливо почути й вирішувати проблеми. Потрібен результат“, – зауважив Зеленський.

А голова громадської організації “Серця матерів Одещини” Світлана Кирилова, син якої загинув на Донбасі, порушила питання справедливого забезпечення родин полеглих героїв.

“Наші сини йшли у 2014 році на війну добровольцями, які уклали контракти. Але заробітна плата військових на той момент становила 2 тисячі гривень. Я виховую онука, сина загиблого. Пенсія – 3 тисячі 200 гривень, прожити на це неможливо. Нам нараховується мінімальна пенсія. Зараз зовсім інша зарплата у військовослужбовців, тому нині батьки та діти отримують іншу пенсію. Це несправедливо”, – зазначила жінка.

Президент у відповідь “наголосив, що таку кричущу несправедливість необхідно виправити“.

Також ветерани закликали створити в Одеській області центр психологічної реабілітації для колишніх бійців.

Глава держави поставив перед народними депутатами від Одеси та головою обласної держадміністрації завдання зайнятися згаданими проблемами, продемонструвати їх результативне вирішення і в жодному разі не ігнорувати людей.

Президент також зазначив, що до розв’язання нагальних проблем ветеранів необхідно залучати Консультативну раду у справах ветеранів війни, сімей загиблих захисників України.

“Зараз є рада. Мені здається, що це правильний інструмент, щоб усі питання доводити до кінця. Раніше в регіонах мені ставили важливі питання, не пов’язані з повноваженнями Президента. А потім багато речей у бюрократичній системі забувалося. Ми створили цю раду, все виписуємо, прив’язуємо до термінів, до менеджменту, який за цим стоїть”, – зазначив Зеленський.

Нагадаємо, Консультативну раду в справах ветеранів війни було створено указом президента від 2 червня 2020 року. Очільником цього відомства призначений ветеран війни в Афганістані,  голова Всеукраїнської асоціації ветеранів Афганістану та АТО, колишній народний депутат кількох скликань Сергій Куніцин.

Про персональний склад Консультативної ради читайте за посиланням.

Читайте також:
День ВМСУ в Одесі: “закритий” парад для Зеленського, нагородження моряків і цивільних. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна