День ВМСУ в Одесі: “закритий” парад для Зеленського, нагородження моряків і цивільних. ФОТО, ВІДЕО

 

У неділю, 5 липня, в Одесі відбулися урочисті заходи з нагоди Дня Військово-Морських сил ЗС України.

Президент Володимир Зеленський на борту фрегата “Гетьман Сагайдачний” оглянув проходження військових кораблів і техніки. Військові гелікоптери здійснили проліт із Державним Прапором України та військово-морським прапором, повідомила пресслужба глави держави.

Акваторією Чорного моря пройшли катери морської охорони та артилерійські катери. Військові катери та гелікоптери продемонстрували комплекс дій з надання допомоги кораблю, що зазнав лиха. Крім того, акваторією пройшли навчальні катери з курсантами на борту.

Фото: пресслужба ОП

У пам’ять про полеглих військових моряків на воду було покладено вінок. Пам’ять загиблих героїв ушанували хвилиною мовчання.

Церемонія вшанування пам’яті полеглих воїнів і покладання вінка на воду:

“Професійне свято в першу неділю липня значна частина українських військових моряків відзначатиме по-робочому. Для частини корабельно-катерного складу триває збір-похід в море”, – розповів “Радіо Свобода” нещодавно призначений командувачем ВМС ЗСУ Олексій Неїжпапа.

Огляд виконання елементів тактичних навчань кораблів, катерів та суден, які брали участь у зборі-поході:

На параді на честь Дня ВМСУ в Одесі президент Володимир Зеленський зазначив, що одним із головних завдань держави є соціальне забезпечення військових моряків і членів їх сімей. Він заявив, що українські моряки отримали понад 70 квартир.

З нагоди свята, відповідно до указу президента, отримали нагороди військовослужбовці ВМС ЗСУ.

Принагідно Зеленський також привітав із шостою річницею визволення Слов’янська і Краматорська та подякував усім, хто допоміг повернути під контроль України ці міста, зробивши їх вільними і мирними.

Фото: Думська

Крім того, президент вшанував цивільних. Як інформує “Думська“, він передав ордени “Золота Зірка” рідним загиблих Героїв України – викладачки Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу Анни Бортюк і рятувальника Сергія Шатохіна, які загинули, рятуючи людей у пожежі в будівлі коледжу 4 грудня 2019 року.

Вихід і виступ президента Володимира Зеленського:

Нагороду Анни Бортюк отримав її чоловік Микола, а за Сергія Шатохіна – дружина Людмила.

У зв’язку з епідемією коронавірусу парад в Одесі пройшов у закритому режимі – його можна було дивитися онлайн або по телевізору. Звичайного відвідування військових кораблів біля причалів Морвокзалу, а також святкового концерту на Дерибасівській у цьому році не влаштовували.

Пресцентр Командування ВМСУ влаштував у фейсбуці флешмоб із відеопривітаннями від воєначальників та зірок – від командувача ООС Кравченка до Онуки.

Військово-Морським силам України виповнилося 28 років.

5 липня 1992 року в Севастополі відбувся урочистий ритуал складання Військової присяги на вірність Українському народові. Першим текст присяги проголосив перший командувач ВМС України контр-адмірал Борис Кожин. Того дня Військову присягу склали 19 офіцерів і мічманів організаційної групи ВМС України, а також 124 військовослужбовці батальйону охорони й обслуговування штабу ВМС України, який формувався на базі поділеного з РФ Чорноморського флоту.
У заході брали участь Герой Радянського Союзу віце-адмірал у відставці Володимир Пилипенко, представники севастопольського товариства “Просвіта”, батьки воїнів відроджених ВМС України.
Під час ритуалу складання Військової присяги вперше на офіційному заході в Севастополі пролунав Державний Гімн України у виконанні військового оркестру 32-го армійського корпусу.

Читайте також:
В Одесі представили нового командувача ВМС контрадмірала Неїжпапу


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.