За три місяці МОЗ збільшив кількість лабораторій для тестування на COVID-19 з трьох до 69, – Степанов

 

Міністерство охорони здоров’я активно працює над розвитком мережі лабораторій для тестування на коронавірус по всій Україні.

Про це повідомив очільник МОЗ Максим Степанов у суботу, 4 липня, на щоденному брифінгу.

“Коли розпочалася епідемія, то в Україні фактично повністю була знищена епідеміологічна служба і лабораторна інфраструктура. На той час роботою з ПЛР-тестами займалося три лабораторії. Сьогодні їх 69. На початку квітня, коли я став міністром, в державі проводилося 200-300 ПЛР-тестів на добу. Сьогодні цей показник становить до 14 000 тестувань на добу”, – заявив Степанов.

За його словами, “старе керівництво МОЗ протягом п’яти років руйнувало епідеміологічну службу”, тому “коли почалася пандемія корона вірусу, виник не тільки дефіцит лабораторій, а й профільних фахівців.

“Ми зараз дуже швидко набираємо нових лікарів, ми відроджуємо службу і попереду великий шлях”, – зауважив міністр.

Він визнав, що “виникають питання до окремих областей щодо терміну очікування результатів ПЛР-тестування”.

“Це виникає у великих містах, наприклад, у Львові та Києві. Ми одразу вирішуємо ці питання, одночасно збільшуючи потужності і можливості цієї служби”, – запевнив Степанов.

Коментуючи ситуацію з недостатньою кількістю тестів у червні, міністр зазначав, що “коли прийшов на посаду, ми робили 500-600 тестів на добу. На сьогоднішній день цей показник складає 12 тисяч і ми постійно збільшуємо цю кількість”.

Як писала “Новинарня“, за даними аналітичної мапи медичного забезпечення YouControl станом на 1 липня в семи областях України та Києві проводилася недостатня кількість ПЛР-тестів на коронавірус. Зокрема, найбільш “недотестованими” на коронавірус були Волинська, Рівненська, Львівська та Харківська області.

Загалом, за даними Центру громадського здоров’я, станом на ранок 4 липня в Україні з початку пандемії шляхом ПЛР-діагностики було досліджено загалом 705 836 зразків.

Читайте також:
Нота про тести: чому Україна досі не може налагодити виробництво своїх ПЛР-систем

“Ситуація катастрофічна”: очільниця директорату МОЗ розповіла про роботу міністерства зсередини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна