Україна приєдналася до Гаазької конвенції щодо захисту культурних цінностей в окупованому Криму

 

Україна приєдналася до Другого протоколу Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 року.

Про це в середу, 1 липня, повідомляє постійне представництво України в ЮНЕСКО.

“В умовах тимчасової окупації РФ частини території України саме положення цього протоколу є дуже важливими в контексті застосування конкретних дій для посилення захисту культурної спадщини в Автономній Республіці Крим”, – йдеться в повідомленні.

У документі зазначається, що це надасть додаткові можливості для захисту культурної спадщини в Криму, а також допоможе чинити тиск на Росію, надаючи можливість введення кримінальної відповідальності за незаконні дії на півострові.

Згідно з Другим протоколом, сторона, яка повністю або частково окупувала територію іншого боку, не повинна здійснювати:

  • будь-який незаконний експорт, інше незаконне переміщення або незаконну передачу права власності на культурну цінність;
  • будь-які археологічні розкопки, якщо тільки це не потрібно виключно для охорони, обліку або збереження культурної цінності;
  • будь-які модифікації або зміна виду використання культурної цінності, що мають на меті приховування або знищення доказів культурного, історичного або наукового характеру.

В разі знищення або присвоєння в великих масштабах культурних цінностей, одна зі сторін може визнати такі дії кримінальними злочинами і зажадати відповідні покарання.

Читайте також:
Росія вивезла з окупованого Криму понад мільйон археологічних артефактів, – МінТОТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна