Росія змушувала українських полонених голосувати на “референдумі”, – Денисова

 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова розповіла, що українців, яких незаконно утримують на території РФ та тимчасово окупованого Криму, змушували голосувати за поправки до конституції країни-окупанта.

Про це Денисова повідомила в четвер, 2 липня, на сторінці у фейсбуці.

“Отримала інформацію, що керівництво деяких установ системи Федеральної служби виконання покарань Росії змушує українських політв’язнів голосувати на всеросійському референдумі, оскільки вважає їх громадянами Росії. Над тими хто відмовився “ставити галочку” у бюлетені – здійснюється психологічний тиск”, – написала омбудсман.

Денисова також закликала представників міжнародних правозахисних організацій застосувати всі наявні важелі впливу, аби “змусити країну-агресора дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права” та зупинити репресії громадян України, які стали жертвами окупації.

Вона нагадала, що відповідно до статті 45 IV Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі та додаток до неї: Положення про закони і звичаї війни на суходолі від 1907 року – забороняється примус населення окупованих територій до присягання на вірність державі-окупанту.

Читайте також:
Референдум у Росії: “обнулення” президентських термінів Путіна підтримали майже 80% виборців

Загалом під час референдуму росіяни голосували щодо внесення змін одразу до 22-х статей конституції. Головною серед них є норма про “обнулення” президентських термінів 67-річного Володимира Путіна, що дозволить йому знову балотуватися в президенти у 2024 і 2030 роках і в результаті залишатись при владі до 2036 року.

Через поширення коронавірусної інфекції голосування тривало з 25 червня й відбувалося як онлайн, так і на дільницях і навіть за їх межами – на вулиці, у дворах житлових будинків тощо.

Проте основним днем волевиявлення було призначене 1 липня.

Закон про внесення поправок у конституцію Росії вже ухвалений Держдумою і Радою Федерації, підписаний Путіним і схвалений Конституційним судом Росії.

Читайте також:
Поправку до конституції РФ вносять, аби не повернути Крим Україні, – російський політик

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна