Референдум у Росії: “обнулення” президентських термінів Путіна підтримали майже 80% виборців

 

На референдумі в Росії ініційовані Володимиром Путіним зміни до конституції, які дозволяють йому обиратися президентом ще на два терміни, схвалили 77,92% виборців.

Такі результати голосування після підрахунку 100% бюлетенів оголосила Центральна виборча комісія РФ 2 липня.

Як заявили в російському центрвиборчкомі, проти поправок висловилися 21,27% учасників голосування.

Один із найвищих результатів на користь Путіна зафіксовано в очолюваній Рамзаном Кадировим Чечні, де за зміни в основному законі нібито проголосували 97,92% виборців, а проти — 1,94%.

Єдиним “протестним” регіоном РФ, де “проти” проголосувало більше (55%) виборців, ніж “за” (43) виявився Ненецький автономний округ.

При цьому ЦВК почала оприлюднювати перші результати підрахунків ще до закриття виборчих дільниць по всій країні.

Як повідомляє російський сайт РБК, у Кремлі результат голосування назвали “тріумфом”, бо, мовляв, навіть і не очікували такого успіху “в умовах пандемії, складної економічної ситуації й дачного сезону”.

Читайте також:
Кадиров запропонував обрати Путіна “довічним президентом Росії”

Явка і порушення

За даними ЦВК РФ, загальна явка виборців становила 65% – майже стільки ж скільки на виборах президента РФ 2018 року, коли участь у голосуванні взяли 67,54% громадян Росії.

Проте голосування за поправки до конституції тривало тиждень (нібито для того, щоб не допустити скупчення багатьох людей в одному місці через пандемію).

Незалежні спостерігачі заявляють про масштабні фальсифікації під час голосування. Наприклад, журналіст телеканалу “Дождь”, щоб перевірити можливість підтасування результатів зміг проголосувати кілька разів – на виборчій дільниці та електронно.

Водночас очільниця ЦВК Елла Памфілова заявила, що за весь період голосування “серйозних порушень, які вимагали б розгляду центрвиборчкому, не виявлено”.

Крим і ОРДЛО

Голосування відбувалося і в незаконно анексованому Росією Криму, де ініціативу Путіна, за даними ЦВК РФ, підтримали 90% учасників (порівняно з 9% “проти”). У Севастополі серед учасників голосування обіцяли провести розіграш призів.

А з тимчасово окупованих районів Луганської та Донецької областей України охочих проголосувати за зміни в російській конституції організовано возили автобусами на територію РФ.

Мешканці Донецька їдуть в РФ голосувати за тамтешню конституцію

“Починаючи з 24 червня, окупаційна “влада” забезпечувала організовані поїздки мешканців Донеччини, які мають російські паспорти, до Ростовської області РФ для голосування за зміни до конституції РФ”, – повідомляє Міністерства з питань інтеграції тимчасово окупованих територій.

Як зазначили у відомстві, кордон окупованого Донбасу з Росією відкритий, жодні заходи щодо забезпечення безпеки під час епідемії коронавірусу не вживаються.

При цьому для жителів вільної України окупанти встановили вимогу в’їзду на тимчасово окуповану територію виключно за списками, з подальшою обов’язковою обсервацією протягом 14 днів у лікарнях.

Наразі всі КПВВ з боку тимчасово окупованої території Донецької області повністю заблоковані.

* * *

Загалом під час референдуму росіяни голосували щодо внесення змін одразу до 22-х статей конституції. Головною серед них є норма про “обнулення” президентських термінів 67-річного Володимира Путіна, що дозволить йому знову балотуватися в президенти у 2024 і 2030 роках і в результаті залишатись при владі до 2036 року.

Через поширення коронавірусної інфекції голосування тривало з 25 червня й відбувалося як онлайн, так і на дільницях і навіть за їх межами – на вулиці, у дворах житлових будинків тощо.

Проте основним днем волевиявлення було призначене 1 липня.

Закон про внесення поправок у конституцію Росії вже ухвалений Держдумою і Радою Федерації, підписаний Путіним і схвалений Конституційним судом Росії.

Читайте також:
Поправку до конституції РФ вносять, аби не повернути Крим Україні, – російський політик

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна