“Вихід із газового кріпацтва”: українці з 1 липня можуть можуть легко міняти постачальника газу

 

В Україні з 1 липня значно спрощується процедура зміни постачальника газу для населення.

Голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв назвав це “виходом українських споживачів із “газового кріпацтва”.

“Це сміливий, але необхідний крок для запуску роздрібного ринку газу. І я вдячний, що попри коронавірусну пандемію, регулятор продовжує реформувати український ринок газу і змінив правила, щоб нарешті дати свободу вибору кожному українцю.
До впровадження змін процес міг тягтися місяцями. З новими правилами ви зможете змінити постачальника хоч за три дні.
З липня споживач газу зможе змінювати постачальника буквально в один клік: потрібно відправити новому постачальнику заяву-приєднання. Все інше за вас зробить новий постачальник за допомогою сучасних інформаційних технологій”, – пояснював Коболєв.

У новому рішенні регулятора усунуто такі вимоги для зміни постачальника, як отримання письмової довідки про відсутність боргу або складання акта звірки розрахунків – або ж укладення графіка погашення заборгованості перед постачальником. Разом з тим споживач має самостійно заявити, що не має боргів за газ.

Як відомо, 10 червня 2020 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила рішення, яким спрощується процедура зміни постачальника газу для побутових споживачів. Зокрема, зміни будо внесено до Кодексу газотранспортної системи, Кодексу газорозподільних систем, Правил постачання природного газу та Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна