ДБР заявило, що Порошенко відмовився свідчити в бюро

 

У Державному бюро розслідувань повідомили, що п’ятий президент Петро Порошенко, який прийшов на допит 1 липня, відмовився давати показання в бюро.

Про це сказав начальник відділу Головного слідчого управління ДБР Вадим Приймачок у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.

“Порошенко прийшов до слідчого ДБР для проведення допиту в якості підозрюваного. Він відмовився від дачі показань по суті пред’явленої підозри, також йому вручалися повістки на допит на інші дати, але він в присутності понятих відмовився отримувати вказані повістки”, – сказав співробітник ДБР.

Приймачок додав, що захиснику Порошенка вручили копію клопотання про продовження терміну досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо колишнього президента і ексзаступника голови СЗР Сергія Семочка.

Після виходу з ДБР Порошенко разом із колоною своїх прихильників рушив до будівлі Печерського суду Києва, де о 14.00 продовжилося засідання з обрання йому запобіжного заходу.

Прокуратура клопотала про обрання Порошенку запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання.

Читайте також:
Від ДБР до суду: в центрі Києва пройшов марш на підтримку Порошенка

Нагадаємо, 10 червня, Петрові Порошенку вручили підозру в Державному бюро розслідувань у справі про призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Сталося це тоді, коли експрезидент прийшов на допит у ДБР.
Вручити підозру хотів представник офісу генпрокурора, який не представився.
Порошенко та його захисники називають такі діями незаконними, посилаючись на те, що повідомляти про підозру народному депутату має генеральний прокурор.

Глава ОГП Ірина Венедіктова переконує, що генпрокурор має всі законні підстави доручити іншим прокурорам здійснити письмове повідомлення про підозру. За її словами, це передбачено частиною 2 статті 481 Кримінального процесуального кодексу.
30 червня вона опублікувала спеціальне відео, щоб довести правильність підозри Порошенку.

18 червня Печерський райсуд Києва почав розгляд щодо запобіжного заходу для Петра Порошенка в цій справі, однак переніс засідання на 1 липня (через смерть та похорон батька Порошенка).

Слідство підозрює, що у 2018 році, будучи президентом, Порошенко “шляхом видання явно злочинного наказу схилив” військову посадову особу – голову СЗР Єгора Божка – “до перевищення ним влади і службових повноважень”, тобто до призначення Семочка.

Початково офіс генерального прокурора України подавав до Печерського районного суду Києва клопотання щодо застосування до Петра Порошенка запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у 10 млн грн.

Читайте також:
Прокуратура просить не арештовувати Порошенка, а відпустити під особисте зобов’язання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна