В окупованому Криму пересохли та перетворилися в струмки дві річки

 

Дві кримські річки Біюк-Карасу і Танасу в Білогірському районі Криму через посуху перетворилися на струмки.

Про це у вівторок, 30 червня, інформує видання “Крим.Реалії”.

Обидві річки беруть свій початок на найбільшому гірському плато в Криму – Карабі-Яйлі.

У Білогірську Танасу впадає в Біюк-Карасу.

“Навесні в Криму майже не було опадів, у червні дощі були, але цього дуже мало, щоб поповнити виснажені підземні води, з яких живляться витоки цих річок. Щоб підземні води поповнилися, а разом з ними і витоки кримських річок, потрібні тривалі опади, яких у Криму немає. Ситуація цього року погана не тільки з Танасу і Біюк-Карасу, а й з іншими річками і водоймами Криму”, – прокоментував активіст громадського руху “Вільний Крим” Решад Меметов.

За інформацією активіста, також продовжують міліти Білогірське і Тайганське водосховища в Білогірському районі.

Раніше кримський бізнесмен Олег Зубков, який є власником зоопарку “Казка” в Ялті та сафарі-парку “Тайган” у Білогірському районі, прокоментував ідею підконтрольного Росії глави Криму Сергія Аксенова “перекинути” з Тайганського водосховища по 60 тисяч кубометрів води на добу, щоб “повністю закрити потребу” анексованого півострова щодо води. Зокрема, бізнесмен сказав, що “не можна забрати те, чого немає”.

Аксенов стверджує, що після сильних червневих злив у Криму в Аянське, Сімферопольське і Партизанське водосховища надійшло понад 300 тисяч кубометрів води. За його словами, “повністю закрити потребу стане можливо після затвердження заходів з перекидання води з Тайганського водосховища потужністю в 60 тисяч кубометрів води на добу”.

Раніше Аксенов повідомляв про те, що домовився з Росгідрометом про направлення до Криму літака, створеного “спеціально для збільшення опадів”.

Провідний спеціаліст російського Центру погоди “Фобос” Євген Тишковець вказав на те, що після затяжної посухи, яка почалася з осені 2019 року, літні дощі повністю не вирішать проблему дефіциту води в Криму.

Наприкінці травня Держкомводгосп підконтрольного Росії уряду Криму вказував на те, що загальна наповнюваність кримських водосховищ за місяць знизилася на 7,1 млн кубометрів.

Читайте також:
Росія під прикриттям військових навчань може захопити дамбу на Херсонщині, – генерал США

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна