Росія пропонувала афганським бойовикам винагороду за вбивство військових США, – ЗМІ

 

За даними американської розвідки, російські спецслужби таємно пропонували винагороду пов’язаним із Талібаном бойовикам за вбивство військовослужбовців коаліційних сил в Афганістані, в тому числі за завдання ударів по американських військах.

Про це повідомила газета The New York Times із посиланням на власні джерела, пише “Європейська правда”

За даними американського видання, кілька місяців тому Сполучені Штати дійшли висновку, що російський підрозділ військової розділки, який був пов’язаний із замахами на вбивство та іншими таємними операціями в Європі, спрямованими на дестабілізацію Заходу або помсту перебіжчикам, таємно пропонував винагороду за успішні атаки 2019 року.

Дані про причетність Росії до вбивства американських військових були отримані, серед іншого, з допитів афганських бойовиків та злочинців, які, як вважається, отримали певні суми винагород.

В Афганістані 2019 року у боях загинуло загалом 20 американців, проте не ясно, за які саме вбивства було виплачено гроші.

Розвідувальні дані були доведені до відома президента США Дональда Трампа, і Рада національної безпеки Білого дому обговорила цю проблему на міжвідомчій нараді в кінці березня. Чиновники розробили кілька потенційних варіантів відповіді – починаючи з дипломатичної скарги в Москву й завершуючи серією нових санкцій.

Але принаймні станом на кінець червня жодних кроків вжито не було.

Операція зі стимулювання вбивства американських та інших військовослужбовців НАТО стала б значною і провокаційною ескалацією того, що американські та афганські офіційні особи називають російською підтримкою талібів. До того ж це був би перший випадок, коли російський шпигунський підрозділ, організував напади на західні війська.

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що в Кремлі про такі звинувачення не знають. “Якщо хтось їх пред’явить, ми відповімо”, – сказав запевнив речник Путіна.

Читайте також:
Російський слід у протестах в США

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна