ВАКС обрав запобіжний захід ексміністру Омеляну

оновлено

У четвер, 25 червня, Вищий антикорупційний суд обрав ексміністру інфраструктури Володимиру Омеляну запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Як передає “Новинарня“, рішення ухвалив слідчий суддя ВАКС Сергій Мойсак.

“Клопотання детектива НАБУ погодженого з прокурором САП задовольнити частково. Застосувати до Володимира Омеляна запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання”, – оголосив суддя.

Також на ексміністра поклали процесуальні обов’язки, зокрема прибувати за першою вимогою до слідчого, прокурора, суду; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування зі свідками, експертами, спеціалістами.

Ексурядовець повинен також здати на зберігання паспорт для виїзду за кордон.  Як повідомили у пресслужбі ВАКС, строк дії обов’язків – до 19 серпня.

Прокурорка САП Наталія Висоцька просила обрати запобіжний захід Омеляну у вигляді особистого зобов’язання.

За її словами, ексурядовець вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 2 статті 211 Кримінального кодексу України (“видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах”).

Прокурорка вказувала, мовляв, Володимир Омелян знав, що його наказ про зменшення портових зборів був винесений попри вимоги Бюджетного кодексу, що рішення про зменшення адміністративного збору (входить до портових зборів) має ухвалюватися Верховною Вадою.

Тому, за переконанням САП, адмінзбір є дохідною частиною державного бюджету. Прокурорка також вказувала, що Міністерство фінансів чотири рази попереджало Омеляна, що цей наказ порушує бюджетне законодавство, а також про його негативні наслідки.

Водночас адвокат Омеляна Тарас Пошиванюк заперечував проти задоволення клопотання.

Він зазначав, що рішення про зменшення портових зборів ухвалив Кабінет Міністрів України для підвищення конкурентоспроможності українських портів.

Тут Володимир Омелян додав, що портові збори в Україні значно вищі, ніж в інших країнах і так обґрунтовував відповідне рішення.

Сторона захисту наголошувала, що згаданий наказ Омеляна був винесений на виконання постанови Кабміну. Пізніше уряд своїм розпорядженням затвердив документ за процедурою.

Володимир Омелян підкреслив, що Міністерство юстиції не мало зауважень до його наказу і зареєструвало його..

“Більшість зауважень Мінфіну були враховані в наказі”, – сказав ексурядовець.

Він також додав, що після зменшення портових зборів не треба було очікувати швидкого результату протягом року. Адже після зменшення цих зборів збільшився вантажопотік.

Як відомо, проєкт держбюджету готує Мінфін і це він зробив вже після розпорядження Кабміну зменшити портові збори, не перерахувавши дохід від адмінзбору на виконання рішення уряду.

Нагадаємо, раніше детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру колишньому міністру інфраструктури Володимиру Омеляну у вчиненні незаконних дій, через які державний бюджет недоотримав 30,5 млн грн.
Дії екстоппосадовця кваліфікували за ч.2 ст.211 Кримінального кодексу – видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах.

Читайте також:
Обшук в Омеляна відбувся у справі щодо вбивства журналіста Сергієнка, – ДБР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна