Коронавірус: у 30 країнах Європи після послаблення карантину – сплеск захворюваності

 

Після послаблення карантину у 30 країнах Європи спостерігається сплеск зараження на коронавірусну інфекцію.

На цьому наголосив директор Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я Ганс Клюге на брифінгу в Копенгагені 25 червня.

“У 30 країнах за останні два тижні спостерігається збільшення кількості нових випадків”, – зазначив Клюге.

Він також зауважив, що в 11 країнах зростання кількості заражень призвело до фактичного поновлення епідемії.

Представник ВООЗ відзначив, що загалом у Європі було діагностовано вже понад 2,5 мільйона випадків інфікування. І поки в Європейському Союзі відзначається зниження захворюваності, загалом у регіоні кількість нових заражених щодня зростає приблизно на 20 000, а людей щодня помирає не менше 700.

“Минулого тижня в Європі вперше за тривалий час було зафіксовано зростання тижневого приросту захворюваності”, – зазначив Клюге.

Він також похвалив такі держави, як Польща, Німеччина, Іспанія та Ізраїль за “швидку й цілеспрямовану реакцію на небезпечні спалахи [коронавірусу], пов’язані зі школами, шахтами й підприємствами харчової промисловості в останні кілька тижнів”.

Ще одним позитивом представник ВООЗ у Європі назвав те, що в деяких країнах “змінилася поведінка людей: вони дотримуються соціальної дистанції й носять захисні маски“. “Браво цим людям!” – похвалив Клюге.

За даними порталу worldometers.info, який збирає та порівнює офіційну статистику органів охорони здоров’я усіх країн світу, зростання захворюваності останнім часом відзначається, зокрема, в Україні, Вірменії, Швеції, Молдові, Північній Македонії, Албанії, Боснії та Герцеговині тощо.

Тим часом Словенія, яка першою у Європі оголосила про завершення епідемії коронавірусу, повертає “масковий режим” у зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації.

Як пише “Європейська правда”, уряд країни ухвалив рішення відновити обов’язкову вимогу про використання маски у приміщеннях та громадському транспорті у зв’язку зі зростанням кількості нових хворих на коронавірус.

Ця вимога, серед іншого, поширюється і на вірян у храмах, включно з церковним хором.

Рішення обіцяють переглядати раз на два тижні, аналізуючи розвиток ситуації.

Помітний стрибок у кількості нових випадків інфікування на коронавірус у Словенії був зафіксований 23 червня, коли за добу виявили 13 хворих. До того приріст нових випадків більше місяця коливався переважно у межах 1-3 на добу.

“Повернувся” коронавірус і в Чорногорію, яка також оголошувала себе “вільною від коронавірусу”. Протягом останнього тижня  там уже тричі реєстрували понад 10 нових випадків зараження на добу.

У Хорватії за добу 24 червня було виявлено 95 нових випадків інфікування – це другий за величиною показник з початку пандемії. Більше випадків інфекції за один день було тільки 1 квітня, коли повідомлялося про 96 випадки інфікування.

У зв’язку з погіршенням щоденної статистики директорка Центру інфекційних захворювань Хорватії Алемка Маркотіч закликала громадян обов’язково носити маски в громадських місцях та передусім – у транспорті, де, за її словами, “вірус передається найшвидше”.

“Маски вводяться як обов’язкові. Ми намагалися переконати людей носити їх, але тепер це прийнято як правило”, – зауважила Маркотіч.

У Чехії за добу 24 червня було зафіксовано 127 нових випадків коронавірусу – це найвищий добовий приріст інфікованих у країні з 21 квітня, коли влада повідомила про 133 нові випадки інфікування.

За даними інфографіки Університету Джонса Гопкінса, станом на ранок 25 червня у світі загалом лабораторно зафіксовано 9,439 млн випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 482,9 тис. людей померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Понад 4,753 млн – одужали.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна