У Сербії президентська партія здобула абсолютну більшість на виборах до парламенту

 

Партія сербського президента Александара Вучича здобула впевнену перемогу на парламентських виборах у країні.

Про це в понеділок, 22 червня, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на телерадіокомпанію РТС.

За результатами обробки понад 93% бюлетенів Сербська прогресивна партія (SNS) отримала близько 63% голосів виборців.

Явка склала трохи менше 50%. На попередніх виборах в 2016-му році явка була більшою – 56%.

Нижча явка очікувалася через пандемію коронавірусу і бойкот низки опозиційних партій. За їхніми словами, вільних і чесних виборів не було, зокрема й тому, що Вучич і його ділові партнери контролюють більшу частину засобів масової інформації.

Соціалістична партія SPS на виборах стала другою з майже 11% голосів. Останнім часом соціалісти керують країною разом із партією Вучича.

Третє місце у Сербського патріотичного альянсу – 4,2% голосів.

Таким чином SNS може розраховувати на 189 місць у парламенті, соціалісти на 32, а Сербський патріотичний альянс на 12 місць.

Вучич, який начебто прагне до членства Сербії в ЄС, а також хоче зміцнити зв’язки з Росією і Китаєм, заявив про історичний момент. “Я вже давно займаюся політикою, але ніколи не відчував цього раніше”, – сказав він, наголосивши, що за його партію віддали голоси понад 2 мільйони виборців.

Спершу вибори мали відбутися 26 квітня, але після запровадження надзвичайного стану 15 березня у зв’язку з пандемією коронавірусу їх довелося відкласти. Після скасування надзвичайного стану оголосили нову дату голосування – 21 червня.

Читайте також:
У Чорногорії заборонили програми двох сербських каналів за мову ворожнечі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна