Катер ВМСУ “Старобільськ” типу Island уперше відпрацював бій на морі

 

Екіпаж патрульного катера ВМС ЗС України Р191 “Старобільськ” – один з “айлендів”, отриманих від США – під час бойової підготовки вперше відпрацював експериментальну курсову задачу.

Як повідомили у службі зв’язків з громадськістю Командування ВМС ЗС України, завдання в акваторії Чорного моря виконувалися комплексно.

До тренувань 19 червня увійшли такі вправи, як відбиття нападу противника на морі, відпрацювання бойових вправ по надводних та повітряних цілях із бойовою стрільбою, тактичне маневрування тощо.

Мета заходу – підвищення рівня бойової та професійної підготовки військових моряків корабельно-катерного складу національного флоту.

Особовий склад “Старобільська” відпрацював боротьбу за живучість патрульного катеру, коли, за легендою, катер вступив в артилерійській бій із противником, внаслідок ураження в одному із відсіків виникло займання і корабель отримав пробоїну по лівому борту на метр нижче ватерлінії.

Фото: ВМС ЗСУ

“Експериментальна курсова задача – комплекс заходів, що перевіряють готовність катеру та його екіпажу до одиночного плавання та ведення бою.  Такі заходи сприяють підвищенню згуртованості й навченості особового складу та забезпечують їх готовність до будь-яких ситуацій у морі”, – зазначив командир патрульного катера ВМСУ “Старобільськ” старший лейтенант Павло Гладченко.

Окрім основних дій, екіпаж катера відпрацював відбиття умовної атаки ворожих водолазів-диверсантів, залучивши до роботи швидкісний бортовий катер для оперативного виявлення і знешкодження умовного противника, а також порятунок людини, що зазнала лиха.

Як інформувала “Новинарня“, два патрульні катери типу Island були передані Україні Сполученими Штатами Америки у вересні 2018 року. Вони отримали назви “Старобільськ” і “Слов’янськ”. У жовтні 2019 року ці судна прибули до Одеси, в листопаді “айленди” пройшли ходові випробування, над ними урочисто підняли синьо-жовті прапори.
У березні 2020 року два катери вийшли в море на тренування, в екіпажів було “досить багато зауважень”.

Очікується, що нові “айленди” США передадуть Україні на вигідніших умовах. Для них в Україні вже набирають екіпажі.

Читайте також:
У США схвалили продаж Україні 16 катерів Mark VI

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна