Офіс омбудсмана не виявив порушень приватності додатком “Дій вдома”, що контролює самоізоляцію

 

Офіс уповноваженого з прав людини провів перевірку дотримання Міністерством цифрової трансформації дотримання приватності в додатках “Дія” та “Дій вдома”, що контролює дотримання самоізоляції на карантині, і не виявила таких порушень.

Про це 19 червня повідомила пресслужба омбудсмана.

“Працівниками секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини проведено перевірку дотримання Міністерством цифрової трансформації України та ДП “ДІЯ” права на приватність, зокрема щодо обробки персональних даних під час функціонування Єдиного державного веб-порталу електронних послуг порталу “Дія” та мобільних додатків “Дія” та “Дій вдома”…
…За результатами контрольних заходів порушень вимог законодавства у сфері захисту персональних даних (…) не вбачається”, – заявили в офісі омбудсмана.

При перевірці встановлено, що під час реєстрацій на порталі авторизація відбувається за допомогою електронно-цифрового підпису, з якого завантажуються персональні дані про особу (ПІБ, реєстраційний номер облікової картки платника податків).

Персональні дані, що обробляються в додатку “Дій вдома”: прізвище, ім’я та по батькові; дата народження; стать; мобільний номер телефону; адреса, за якою особа перебуває на самоізоляції; інформація щодо госпіталізації чи самоізоляції особи, яку визнано інфікованою; стан здоров’я; місцезнаходження; фото особи.

“Мета обробки персональних даних: протидія поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) відповідно до Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)”.
Контроль за додержанням умов самоізоляції з використанням мобільного додатка здійснюється за допомогою сукупності інформації, зокрема перевірки відповідності фотографії обличчя особи еталонній фотографії, зробленій під час встановлення мобільного додатка, та геолокації мобільного телефону в момент фотографування. Мінцифри обробляє та зберігає фотографії користувачів мобільного додатку “Дій вдома” протягом дії карантину (поки триває режим самоізоляції) та ще 30 днів після його завершення….
Обробка персональних даних здійснюється на підставі дозволу, наданого законом”, – сказано у висновках офісу омбудсмана.

“Доступ до таких даних має лише визначене коло працівників, у яких на виконання вимог законодавства з питань захисту персональних даних відібрано зобов’язання про нерозголошення персональних даних”, – додали в секретаріаті уповноваженого з прав людини.

Як відомо, на початку квітня 2020 року Міністерство цифрової трансформації України запустило мобільний додаток, який здійснює моніторинг за дотриманням режиму самоізоляції громадян – для запобігання поширенню коронавірусу в Україні. Додаток стосується громадян, які обов’язково повинні дотримуватися самоізоляції (відповідно до постанови Кабміну): це особи, що повернулися з країн, де зафіксовано спалах COVID-19; ті, що контактували з хворими; хворіють на COVID-19 та перебувають на домашньому лікуванні або мають симптоми інфекції.

за допомогою застосунку особа реєструється у місці проходження ізоляції. Кілька разів на день людині мають приходити сповіщення про необхідність завантажити підтвердження перебування вдома (FaceID, селфі та разове зняття геолокації). Фото перевіряються на достовірність за допомогою штучного інтелекту.

Читайте також:
Масовий витік персональних даних у Telegram: поліція відкрила справу, “Дія” відхрестилася

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна