У СІЗО Ростова, де утримують політв’язнів із Криму – спалах коронавірусу

 

У СІЗО №5 російського міста Ростов-на-Дону, де утримують кримськотатарських політв’язнів – фігурантів т. зв. “красногвардійської справи Хізб ут-Тахрір”, зафіксували спалах коронавірусу.

Про це в понеділок, 15 червня, повідомила “Кримська солідарність”.

Зазначається, що в ізоляторі ув’язнені Ескендер Абдулганієв і Арсен Абхаїров. Через спалах COVID-19 у СІЗО судове засідання в їхній справі перенесли на 29 червня.

“Адвокатів і перекладачів, які прибули на засідання з Криму, про це не повідомили, оскільки суд дізнався про подію (спалах коронавірусу в СІЗО – “Н”) лише в першій половині дня”, – інформують правозахисники.

За словами адвоката Назіма Шейхмамбетова, ризик зараження підзахисних у ростовському СІЗО величезний.

“Умови слідчого ізолятора, неможливість дотримання соціальної дистанції і заходи, які могли б мінімізувати ризик зараження й поширення коронавірусу, в СІЗО практично зведені до нуля. Дай Боже, щоб вогнище було локалізоване і ніхто не постраждав. Але, знаючи реальність слідчих ізоляторів, можу сказати, що ризик зараження величезний”, – цитує Шейхмамбетова “Кримська солідарність”.

За словами адвоката, він заявив клопотання про те, щоб суд витребував інформацію про стан здоров’я підсудних, які 10 червня були в суді й контактували з суддями, прокурором та адвокатами.

“Якщо підсудні захворіли на коронавірусом, то всім необхідно самоізолюватись. Суд дане клопотання задовольнив і найближчим часом повідомить результати”, – сказав адвокат.

Як відомо, фігурантів “справи Хізб ут-Тахрір” із т.зв. красногвардійської групи Ескендера Абдулганієва, Арсена Абхаїрова та Рустема Емірусеїнова окупаційна влада РФ затримала після обшуку 14 лютого 2019 року в селі Октябрське Красногвардійського району АР Крим. ФСБ Росії стверджує, що затримані кримські татари причетні до організації “Хізб ут-Тахрір”.
Емірусеїнов, Абхаїров і Абдулганієв заявили, що під час обшуку в їхніх будинках співробітники ФСБ підкинули їм заборонену літературу.
Організація “Хізб ут-Тахрір” заборонена Росією як “екстремістська”, однак є цілком легальною за законодавством України.

Читайте також:
МЗС відреагувало на вироки шістьом фігурантам справи “Хізб ут-Тахрір”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна