Справа Стерненка: захист активіста оголосив відвід судді Мєлєшак

 

Активіст Сергій Стерненко оголосив про відвід судді Шевченківського райсуду Києва Олени Мєлєшак у справі про розгляд клопотання прокуратури щодо зміни йому адреси для виконання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Про це у вівторок, 16 червня, повідомляє “Укрінформ”.

“Оскільки є відвід судді, наразі ми з вами припиняємо розгляд цього клопотання, ви подасте зазначений відвід в усному порядку”, – сказала суддя.

Олена Мєлєшак також попросила залишатись присутніх у залі. Їх незабаром поінформують про розгляд клопотання про відвід судді.

Ситуація під будівлею суду спокійна, на місці присутні правоохоронці.

Нагадаємо, раніше прокурор і голова Шевченківського райсуду Києва сказали Сергієві Стерненку та його адвокатам, що судове рішення про місце відбування Стерненком домашнього арешту буде уточнене.

Вечірнім рішенням 15 червня суддя Шевченківського райсуду Києва Володимир Бугіль відправив Сергія Стерненка під цілодобовий домашній арешт на 60 діб за місцем його реєстрації – у військовій частині ДПСУ в Одесі. Таким чином суд задовольнив клопотання прокуратури.
Стерненко заявив, що виконати такий запобіжний захід неможливо і порвав текст ухвали на ґанку суду.
Після оголошення рішення під судом продовжився мітинг на підтримку Стерненка. Активісти палили фаєри і кидали їх під ноги поліцейським спецпризначення, які охороняли вхід до будівлі суду.

Після цього учасники маніфестації на Печерську влаштували акції протесту під будинком генпрокурора Ірини Венедіктової, біля офісу президента та під будинком, де проживає президент Володимир Зеленський. Вони скандували: “Ре-во-лю-ція!”, “Київ, вставай!”, “Зелю – геть!”, “Аваков – чорт!”, інші образливі гасла на адресу генпрокурорки та глави МВС Арсена Авакова.

Читайте також:
Під судом у справі Стерненка поліція побила активістів і депутатів, п’ятеро затриманих. ФОТО

Як інформувала “Новинарня“, на колишнього лідера “Правого сектору” Одещини Сергія Стерненка у 2018 році в Одесі тричі вчиняли замахи. Активіст заявляв, що напад організував мер міста Геннадій Труханов, чиї зловживання викривав Стерненко.
7 лютого активіста побили биткою. 1 травня невідомий вистрілив у Стерненка ззаду з травматичної зброї. Незважаючи на прохання Сергія, йому так і не надали охорону.

Втретє на Стерненка нападали пізно ввечері 24 травня 2018 року, коли він із дівчиною підходив до свого будинку на вулиці Фонтанська дорога. Активіст встиг застосувати свій ніж, поранивши обох нападників, один із яких невдовзі помер.

Розслідування цих нападів на Стерненка не просунулося.

Здогадно, в організації замахів могли брати участь представники одеської влади, кримінальних кіл та поліції.

Переїхавши до Києва, Стерненко став впливовим блогером, громадським активістом, який різко критикує вже нову владу та керівництво МВС.

У квітні 2020 року стало відомо про наміри нового генпрокурора Ірини Венедіктової оголосити підозру Стерненкові за “умисне вбивство”.

Громадський діяч Роман Сініцин 4 травня повідомляв, що, за його інформацією, СБУ спільно з офісом генпрокурора готуються оголосити Стерненкові підозру за статтею 115 Кримінального кодексу України (“умисне вбивство”), “дедлайн 15 травня”, і за цією підозрою “закриють в СІЗО”.

На підтримку Стерненка масово виступили футбольні ультрас, ця тема стала помітною в соцмережах. Водночас “гасити” цю ініціативу взялося керівництво партії “Нацкорпус”, яке фактично повторювало обвинувачення проросійських сил на адресу Сергія.

18 травня Стерненко ходив на допит до київського управління СБУ. Однак у Службі безпеки тоді зазначили, що допит не пов’язаний з оголошенням підозри. З іншого боку, далася взнаки масова акція на підтримку Сергія Стерненка під стінами СБУ.

Підозру Стерненкові оголосили 11 червня, ще раз викликавши його до СБУ.

Того дня пресцентр СБУ виклав не підтверджену судом версію слідства, назвавши це “як було насправді”. Відповідно до цієї  версії, Сергій Стерненко 24 травня 2018 року під час чергового нападу на нього в Одесі не лише оборонявся, а й нібито наздогнав за 100 метрів та ударив ножем у серце одного з нападників, Івана Кузнєцова, внаслідок чого той помер.

Активіст вважає підозру політично мотивованою та розплатою за викриття влади Одеси, керівництва МВС та поліції, протидію проросійським силам.

Мітинги на підтримку Стерненка під Шевченківським судом у Києві 13 і 15 червня супроводжувалися сутичками активістів із поліцією. 15 червня були затримані й побиті кілька осіб, які мітингували на вулиці, зокрема спецпідрозділ поліції (колишній “Беркут”) побив народного депутата від “Голосу” Романа Лозинського.
Також під час мітингів у юрбі виникали сутички з представниками проросійських ЗМІ.

Читайте також:
“Проти мене – проросійські й аваковські”: велике інтерв’ю з Сергієм Стерненком

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна