“Чоловік за 50 із супутніми захворюваннями”: статистика померлих від COVID-19 в Україні

 

За місяць з 15 травня до 15 червня кількість померлих від ускладнень, спричинених коронавірусною хворобою, зросла майже вдвічі.

Про це йдеться у повідомленні Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Як зазначають у ЦГЗ, якщо станом на 15 травня було зафіксовано 476 смертей від COVID-19, то на 15 червня зареєстрували вже 901 летальний випадок.

Показник смертності – 2,1 на 100 тисяч населення.

Середній показник летальності від коронавірусного захворювання по Україні становить 2,9%.

Водночас зауважимо, що статистика померлих по днях, оприлюднена Центром громадського здоров’я, відрізняється від цифр у зведеннях ЦГЗ та МОЗ, які публікуються щоденно.

Новинарня” регулярно відстежує цю статистику й на її основі укладає оновлювано щоденно інфографіку.

І, скажімо, у щоденному зведенні МОЗ повідомлялося про 21 летальний випадок за 15 травня, тоді як в оприлюдненій ЦГЗ через місяць таблиці за це число вказано 25 померлих.

Водночас за 10 червня МОЗ повідомляло про 23 померлих, тоді як у графіці ЦГЗ стовпчик на цю дату значно нижчий за показник 17 (десь на рівні 12 смертей).

Порівняйте:

Таблиця щодо розподілу летальних випадків від COVID-19 на 15.06, оприлюднена ЦГЗ МОЗ:

Інтерактивна графіка “Новинарні“, укладена на основі щоденних зведень МОЗ про кількість хворих та померлих з діагнозом COVID-19:

Загалом, за даними Центру громадського здоров’я, серед померлих від ускладнень, спричинених COVID-19, переважають чоловіки – 473 (54%).

Абсолютна більшість померлих – 88,3% – люди віком понад 50 років.

З усіх померлих із “коронавірусним” діагнозом 70% мали супутні захворювання: серцево-судинні, цукровий діабет, новоутворення, захворювання нирок, печінки, легень, неврологічні хвороби та ожиріння.

У 54,8% померлих супутніх захворювань було одразу кілька: серцево-судинні та цукровий діабет, імунодефіцит та ожиріння тощо.

Показник летальності, що перевищує середній по Україні, зареєстровано в таких областях:

  • Івано-Франківська (5,4%);
  • Кіровоградська (5,3%);
  • Полтавська (4,7%);
  • Чернівецька (4,3%);
  • Черкаська (3,7%);
  • Львівська (3,6%).

Від ускладнень, спричинених COVID-19, померло загалом 40 медичних працівників із 18 регіонів країни, більшість із них (82,5%) – віком 50-69 років.
Для порівняння: станом на 15 травня померло 24 медики.

Найвищою летальність серед медиків була в Івано-Франківській області – 2,7%. Загальний показник по Україні – 0,8%.

Серед померлих медиків 25 – жінки (63%).

Цікаво також порівняти ці дані зі статистикою померлих, оприлюдненою Центром громадського здоров’я МОЗ станом на 8 травня: Померлий від COVID в Україні: чоловік за 60 із хронічною хворобою серця, – статистика.

З усіх померлих 794 людини було госпіталізовано. З них 52% лікувалися у відділеннях інтенсивної терапії та перебували на штучній вентиляції легень або екстракорпоральній мембранній оксигенації.

Середня тривалість від початку симптомів до смерті пацієнтів становила 14 днів. Від моменту госпіталізації до смерті — 9 днів.

Усі пацієнти, які потрапили до цієї сумної статистики, мали позитивний результат лабораторного дослідження методом ПЛР на SARS-CoV-2.

Як писала “Новинарня“, станом на ранок 16 червня за весь час епідемії в Україні коронавірус було діагностовано у 32 476 осіб, із них 14 528 одужали, 912 – померли.

Читайте також:
Коронавірус: інфекціоніст пояснила, чому спека може стати додатковим фактором ризику зараження


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.