Військові на Донеччині повторно затримали обміняного сепара, що був засуджений за вбивство Хараберюша

доповнено

Українські військові на Донеччині затримали учасника обміну полоненими Сергія Пастухова, який відбувся в грудні 2019 року.

Про це в понеділок, 15 червня, повідомляє інформаційний ресурс сепаратистів ДАН.

Пастухов купався в ставку біля селища Олександрівка (неподалік від міста Мар’їнка, на південний захід від Донецька). Перепливши на інший берег, чоловік опинився на підконтрольній українському уряду території.

Він був затриманий військовими і доправлений в Курахівський районний відділ поліції. Зараз чоловік перебуває в СІЗО в Маріуполі.




Як інформувала “Новинарня“, Сергій Пастухов, переданий в ОРДО за “обміном” 29 грудня 2019 року, а також Едуард Бондаренко – подільники Юлі Просолової у вбивстві полковника Служби безпеки України, контррозвідника Олександра Хараберюша. Його підірвали в авто у Маріуполі 31 березня 2017 року.

Безпосередньо вибухівку закладала Просолова. Її передали на обмін “ДНР” 7 вересня 2019 року.

Вирок Бондаренку й Пастухову виніс Іллічівський райсуд Маріуполя Донецької області 26 грудня 2019 року – 12 років позбавлення волі.

Сергій Пастухов має неповну загальну середню освіту, не працює, проживав разом із цивільною дружиною та її сином, раніше був тричі судимий (востаннє у 2016 році за крадіжку, отримав 3 роки умовно).
Приблизно у березні 2017 року з корисливих мотивів Пастухов погодився на пропозицію бойовиків “ДНР” щодо сприяння і співучасті в терористичних актах шляхом зберігання та перевезення вибухівки.

Пастухов погодився перевезти до Маріуполя в пакеті з продуктами елементи вибухового пристрою, який потім заклали в машину Хараберюша. Раніше пакет у себе в хаті зберігала жителька Мар’їнки, яка підтвердила, що його дали представники “ДНР”, і впізнала у Пастухову чоловіка, який забрав пакет.

Пастухов доставив пакет до гаражів, що поруч з кафе “Чебуречна” між житловими будинками №№ 98-91 по проспекту Металургів у Маріуполі. Там до нього підійшла раніше незнайома Юлія Просолова і сказала кодову фразу: “Я за посилкою від тітки. Ви повинні мені передати поїсти”.

Провлова забрала пакет, і саме вона потім заклала вибухівку в автомобіль. Але спочатку вона залишила “передачу” між гаражами, де її близько 18-ї години відшукав Бондаренко і зібрав вибуховий пристрій докупи. Того ж вечора Просолова забрала пакет і вночі о 3 год. 41 хв. прикріпила вибухівку до днища автомобіля Хараберюша.

О 8:30 ранку полковник сів у машину і рушив з місця. Просолова стояла неподалік та активувала вибухівку дзвінком на прикріплений до вибухового пристрою мобільний телефон. Від вибухових травм полковник Хараберюш помер на місці.

За свою роботу Просолова отримала 15 тисяч доларів. Пастухову, який перевіз вибухівку, заплатили 800 грн і дали 1000 грн на таксі. Бондаренко за те, що зібрав вибуховий пристрій, отримав винагороду у невстановленому слідством розмірі.

Пастухова і Бондаренка затримали через рік після загибелі Хараберюша. Їм інкримінували сприяння діяльності терористичної організації, вчинення терористичного акту, незаконне поводження з вибуховими речовинами. В суді чоловіки свою вину визнали і нічого не оспорювали.

25 вересня 2018 року Юлію Прасолову засудили до 12 років в’язниці. Ця жінка впізнала Пастухова як людину, що передала їх пакет із вибухівкою.

Читайте також:
Стали відомі замовники й організатори вбивства контррозвідника СБУ Хараберюша. ВІДЕО

Нагадаємо також, що цивільний із Донецька Олександр Садовський, якого під час “великоднього” обміну 16 квітня Україні віддали бойовики “ДНР”, був знову заарештований і поміщений до СІЗО – вже за підозрою в шахрайстві.

Читайте також:
“Обміняти не можна обнулити”. Історії трьох цивільних українців, які досі в застінках “ДНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна