У Канаді розробили швидкий смартфон-тест на коронавірус

 

Оскільки, швидше за все, людству ще довго доведеться співіснувати з коронавірусом SARS-CoV-2, швидкі тести на цю інфекцію, безумовно, користуватимуться популярністю. Тож новий винахід канадських фармацевтів напевне принесе своїм авторам непоганий дохід – звісно, якщо буде доведено його ефективність.

Як пише Medical Express, канадські науковці створили пристрій, який підключається до смартфона і вже за 5 хвилин дозволяє визначити, заражена людина на коронавірус чи ні.

Фармацевти з Університету Монреаля, які працюють над методикою скринінгу COVID-19 за допомогою смартфона, кажуть, що для тесту досить одного зразка слини.

“Треба просто помістити слину в пристрій, підключений до телефона – і результат аналізу буде готовий за кілька хвилин”, – каже професор медичного факультету Монреальського університету Ксав’є Банкуї.

Пристрій уже довів свою ефективність в лабораторних умовах, тож залишається лише випробувати його в щоденному користуванні. Якщо все працюватиме, це допоможе значно скоротити час очікування результатів тестів COVID-19, а також допоможе швидше виявляти  безсимптомних носіїв інфекції. І, відповідно, зменшити поширення вірусу в суспільстві.

“Візьміть, до прикладу, співробітника лікарні. Якщо перед виходом на роботу він або вона [зробить швидкий аналіз за допомогою смартфона] й отримає позитивний результат, то залишиться вдома й уникне ненавмисного поширення вірусу в середовищі високого ризику”, – пояснює Банкуї.

Пристрій, який команда професора розробила спільно з монреальською компанією Plasmetrix, зручний у використанні й дуже компактний – за розміром близько п’яти квадратних сантиметрів, тобто не більше, ніж пристрій для читання карт пам’яті, який підключається до телефону.

Технічно, це мініатюрний спектрометр, який використовує техніку візуалізації, щоб виявити наявність вірусного навантаження в слині. У зразку від зараженої людини окуляр камери пристрою може бачити від 100 000 до 1 000 000 частинок.

Щоправда, просто плюнути на пристрій для аналізу недостатньо. Оскільки найбільше вірусу міститься глибше в носоглотці, то аналіз доведеться провести за прикладом того, який беруть для проведення ПЛР-діагностики, тобто ввести паличку з ватним тампоном у ніс або горло й “зачерпнути” зразок зі слизової оболонки. Потім цей слиз наноситься на підключений до смартфона пристрій – і за пару хвилин на екрані висвітлиться позитивний чи негативний результат.

Звісно, потім його бажано все-таки підтвердити в лабораторії шляхом ПЛР-діагностики. Проте головне – інфікована людина, навіть не маючи симптомів, знатиме, що може бути небезпечною для навколишніх, і дотримуватиметься належних правил безпеки.

Читайте також:
Науковці у США розробили новий, надточний тест на антитіла до коронавірусу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна