Прокуратура Швеції встановила, хто вбив Улофа Пальме

 

Прокуратура Швеції назвала ім’я вбивці прем’єр-міністра Улофа Пальме, який був застрелений понад 34 роки тому.

Слідство вважає, що вбивця – Стіг Енгстрем, який наклав на себе руки у 2000 році.

За словами головного прокурора Королівства Швеції Крістена Петерсона, якого цитує ВВС, оскільки Енгстрем помер, йому не буде висунуте обвинувачення.

“Справу закрито”, – сказав Петерсон.

Стіг Енгстрем фігурував у справі про вбивство Пальме і раніше, був відомий як Skandia Man (працював у страховій компанії “Скандія”). Він працював у штаб-квартирі фірми недалеко від місця злочину та був там увечері перед загибеллю політика.

Довгий час Енгстрем значився серед 20 людей, які стали свідками вбивства Пальме. Уперше його ідентифікував як підозрюваного журналіст Томас Петтерссон. Тоді як поліція почала розбиратися з Енгстремом лише через 18 років після його смерті (самогубства 2000 року).

Під час допитів він розповідав, нібито намагався реанімувати пораненого Пальме. Згодом з’ясувалося, що Енгстрем проходив навчання зі стрільби.

Колишня дружина Стіга Енгстрема заявляла газеті “Експрессен”, що її допитували слідчі у 2017 році. На той час вона казала, що не підозрює ексчоловіка в злочині. “Він був занадто великим боягузом, мухи не образив”, – казала вона.

Слідчі висловлювали припущення, що Енгстрем убив Пальме через ліві погляди прем’єр-міністра.

Прем’єр-міністр Швеції Улоф Пальме був убитий 28 лютого 1986 року на центральній вулиці Стокгольма Свеявеген.

Того дня лідер Соціал-демократичної партії Швеції зі своєю дружиною Лісбет поверталися з кінотеатру без охорони. На одному з перехресть до них підійшов невідомий чоловік, який двічі вистрілив Пальме у спину з револьвера марки “сміт-вессон”.

Цей злочин став одним із символів гучних нерозкритих убивств для всього світу.

Популярний політик-соціал-демократ, Улоф Пальме вперше став міністром (освіти) у 1967 році. Очолив кабінет міністрів 1982 року.
Пальме продовжував соціал-демократичну політику Швеції, спрямовану на згладжування суперечностей та економічної нерівності. У сфері зовнішніх відносин обстоював традиційний нейтралітет, виступав проти порушення людських прав, за розвиток міжнародної співпраці та надання допомоги країнам, що розвивалися.
У 1960-1970-х роках Пальме опонував політиці США у В’єтнамі та апартеїду в Південно-Африканській Республіці.
Брав активну участь у налагодженні контактів між великими державами.
У вересні 1980 за ініціативою Пальме створено Незалежну комісію з питань роззброєння та безпеки (“комісія Пальме”) — міжнародну неурядову групу експертів, куди увійшли відомі громадські діячі та вчені багатьох країн світу задля пошуку шляхів проведення переговорів про скорочення озброєнь і усунення загрози ядерної війни.

Читайте також:
Масове вбивство на Житомирщині: слідство призначило близько 200 експертиз

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна