У Чорнобильській зоні тестують тепловізорну систему для раннього виявлення підпалів

 

У рамках пілотного проєкту з раннього виявлення пожеж у Чорнобильській зоні відчуження провели тестування технології оптичного та тепловізійного позиціювання.

Про це “Новинарні” повідомили в пресслужбі ДАЗВ (Адміністрації зони відчуження).

Зокрема, в рамках тестування було організовано осередки контрольованого займання на різних відстанях, щоб протестувати, як швидко тепловізійна система на об’єкті “Чорнобиль-2” зафіксує загоряння. Проводилося налаштування обладнання до підвищення температурних режимів.

Тепловізійну систему було встановлено відповідно до договору про науково-технічну співпрацю між ДСП “Північна Пуща” та компанією “Інженіринг-Аналітика”.

“Система позиціонування оснащена 49-кратним оптичним зумом та тепловізійною камерою, які працюють разом, а в разі виявлення осередку підвищення температури – дають оператору можливість візуально переконатися у займанні. Система позиціонується як система раннього виявлення займань, і ми сьогодні переконалися в тому, що осередку 1,5 на 1,5 метра на відстані 5 км від місця встановлення камери досить для того, щоб виявити пожежу на ранньому етапі”, – повідомив керівник проєктів систем безпеки “Інженіринг-Аналітика” Микола Шевченко.

Після фіксування підвищення температури до диспетчерського пункту надходить звуковий сигнал.

Перевірка на диспетчерському пульті. Фото: ДАЗВ

Зазначається, що підвищення температурного режиму фіксується на відстані до 10 км.

Як повідомив Євген Кирилюк, заступник начальника відділу охорони та захисту лісу ДСП “Північна Пуща”, тепловізійна система працює навіть в умовах сильного задимлення, а також у темну пору доби, що дозволить диспетчеру моніторити ситуацію 24/7.

Директор ДСП “Північна Пуща” Роман Кізюн розповів, що після завершення всіх етапів тестування та вивчення усіх можливостей системи буде прийнято рішення про можливість установлення такого обладнання у зоні відчуження.

Нагадаємо, у квітні 2020 року в Чорнобильській зоні протягом кількох тижнів горів ліс, і це відчувалося також у Києві.

Читайте також:
ЗСУ показали, як допомагають гасити лісові пожежі в Чорнобильській зоні. ФОТО, ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна